Det er fortsat muligt at gå til lægen og få behandling på sygehuset, selvom du bor i en af de 38 kommuner, hvor der er restriktioner og tiltag. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

For at undgå smittespredning i 38 kommuner, hvor smitteudviklingen den senere tid har været særligt høj, har regeringen besluttet at indføre en række restriktioner og tiltag i de ramte kommuner. Det betyder bl.a. at alle offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. Det er vigtigt for Sundhedsstyrelsen at understrege, at det fortsat er muligt at gå til sin praktiserende læge, hvis man er syg, at få behandling på sygehuset, og at sundhedspersonale stadig skal tage på arbejde, da de varetager kritiske funktioner.

Situation nu er anderledes end i foråret, hvor store dele af sundhedsvæsenet lukkede ned. Årsagen dengang var bekymring for, om der kunne opstå problemer med kapaciteten til at behandle COVID-19-patienter. Men i øjeblikket er der ikke problemer med kapaciteten til COVID-19-patienter, og samtidig har sundhedsvæsnet stort fokus på smitteforebyggelse.

I udgangspunktet bliver alle ydelser i sundhedsvæsenet, bortset fra kosmetisk behandling, betragtet som kritiske funktioner. Patienterne vil derfor også stadig kunne modtage behandling i almen praksis, i kommuner, hos tandlæger, fysioterapeuter, kiropraktorer, fodterapeuter mv.

”Det er meget vigtigt, at befolkningen i 38 kommuner fortsat går til lægen, hvis de er syge, og de skal kunne få deres behandling på et sygehus, hvis det er nødvendigt. Det er udelukkende kosmetiske behandlinger, som skal udskydes, for eksempel botox-behandling og tandblegning,” siger vicedirektør Helene Probst.

Patienter fra de 38 kommuner kan også modtage behandling i de omkringliggende kommuner.

Sundhedspersonale kan fortsat tage på arbejde.
Ansatte på sygehuse, plejehjem mv. skal fortsætte med at gå på arbejde, også selvom de bor i én af de 38 kommuner og arbejder i en anden. Det er afgørende, at vi holder sundhedsvæsnet åbent, forklarer Helene Probst:

”Langt de fleste ydelser i sundhedsvæsenet kan fortsætte. I mange tilfælde kan det nemlig have alvorlige konsekvenser for patienter og borgeres helbred og funktionsniveau, hvis en behandling bliver udskudt. Derfor er det naturligvis også vigtigt, at sundhedspersonale møder frem på arbejde – uanset hvor de bor eller arbejder. Samtidig er det vigtigt at sikre, at aktiviteter i sundheds- og ældresektoren sker under de rammer, rutiner og vaner for smitteforebyggelse, der er opbygget under COVID-19-epidemien. Man kan også fortsat benytte sig af for eksempelvis videokonsultation mv.,” siger Helene Probst.