Der er langt mellem store hunde, der kommer ledsagede over grænsen. En del af dem bliver efterladt på overfyldte internater, men det er en udfordring at evakuere dem.

Foto ABW

Store hunde er et særsyn, når busserne med flygtninge ankommer til modtagecenteret i Medyka fra den polsk-ukrainske grænse. Meget tyder på, at de i højere grad overdrages til internater af deres ejere, når krigen nærmer sig. Samtidig er det svært at få de største hunde med, når dyrene evakueres fra de overfyldte internater i Ukraine, erfarer Dyrenes Beskyttelse.

“Ni ud af ti hunde her kan bæres af deres ejere. Jeg tror, at det er for svært at få de store hunde med, eller også bliver de hjemme for at passe på mændene.”

Sådan lyder vurderingen fra Valdemar, der bestyrer den polske kennelklubs telt med nødhjælp til kæledyr ved modtagecenteret i Medyka. Meldingen om få store hunde bliver bekræftet, når busserne ankommer til centeret med flygtninge, der har krydset grænsen fra det vestlige Ukraine. Der er generelt langt mellem kæledyrene, og de fleste er katte og hunde, der bliver båret i favnen eller i små transportkasser ud af busserne.

En del af forklaringen er, at de større hunde i højere grad overlades til internater i Ukraine, når deres ejere flygter fra krigen. Da Dyrenes Beskyttelse besøger et stort dyreinternat i Krakow, er der mange større hunde blandt de omkring 100 evakuerede hunde fra Ukraine, som er endt her. Faktisk er der ingen af de helt små hunde. Men der stadig store hunde, der lige nu strander i Ukraine, lyder det fra de frivillige, der er med til at evakuere dyr fra Ukraine.

“Lige nu er problemet, at folk kommer i deres små biler, så derfor kan de ikke have de store hunde med,” siger Trine Elgstrøm fra foreningen Fair Dog, der er taget til grænsen for at hjælpe med at bygge et modtagecenteret op ved grænsen – med støtte fra Dyrenes Beskyttelse.

De fleste hunde og katte hentes af frivillige, der kører over grænsen i egne biler med nødhjælpskonvojer. De henter dyrene ved overfyldte internater, på gaden og hos privatpersoner, der er på vej ud af landet. Men det kan være svært at få plads til de største hunde, når de gerne vil redde så mange hunde ud som muligt.