Man bør fremadrettet kun lade sig teste i situationer, hvor et testsvar kan have betydning for behandling af covid-19. Der vil derfor heller ikke længere være behov for at teste nære og øvrige kontakter, meddeler Sundhedsstyrelsen.

”Nu kan vi nøjes med, at man lader sig teste, hvis der er en særlig sundhedsfaglig grund til at gøre det. Det kan være i situationer, hvor et testsvar kan give anledning til tidlig behandling mod covid-19 for at nedsætte risikoen for indlæggelse og alvorlig sygdom. Personer på 65 år og derover, samt andre personer i øget risiko for alvorligt forløb med covid-19, herunder også gravide, kan være i målgruppen for tidlig behandling. Det er derfor vigtigt, at den gruppe lader sig teste hurtigst muligt, hvis de får symptomer på covid-19 og føler sig syge, og at de kontakter egen læge, hvis de får en positiv test,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

De nye testanbefalinger betyder, at en stor del af befolkningen ikke længere behøver at lade sig teste, hvis de får symptomer på covid-19, og derfor er der heller ikke længere behov for, at kontakter til personer med covid-19 bliver testet.

”Når smitten tager af, vil bidraget til epidemikontrollen ved at teste kontakter til personer med covid-19 være begrænset. Derfor er der ikke længere behov for at anbefale test af nære og øvrige kontakter til personer med covid-19. Det vil sige, at de personer, som fremover tester positiv for covid-19 af den ene eller anden grund, ikke længere behøver at tage kontakt til deres nære og øvrige kontakter. De skal dog stadig følge Sundhedsstyrelsens gældende anbefalinger for selvisolation,” tilføjer Bolette Søborg.

Der vil fortsat være behov for at håndtere og begrænse smitteudbrud i sundhedsvæsenet og på plejehjem, hvor der opholder sig personer, som er særligt sårbare. Her vil der stadig skulle sættes gang i aktiv smitteopsporing ved smittetilfælde.

Kilde. 

Foto: ABW