Garantierne handler bl.a. om hurtig udrykning, sporsikring og registrering. Det handler også om afhøring af borgeren, der har været udsat for kriminalitet, tryghedsskabende dialog og vejledning af den pågældende fx om at tage på skadestuen, om muligheden for bistand og hjælp samt om erstatning, offerrådgivning og om sagens videre forløb. Derudover beskriver garantierne også politiets forebyggende arbejde i forbindelse med narkotikasalg ved skoler.

Hvis politiet mod forventning ikke skulle leve op til politigarantierne, har borgerne mulighed for at klage.

På politiets hjemmeside www.politi.dk/politigarantier kan man læse, hvad garantierne dækker og se hvordan man som borger kan klage over en garanti, der ikke er opfyldt. 

Fakta om politigarantierne

Politigarantierne er en del af flerårsaftalen for politiet, som løber fra 2021-2023. Aftalen indeholder en række initiativer, hvoraf politigarantierne er et af dem. 

Formålet med politigarantierne er, at indføre særlige krav til politiydelserne på områder, hvor der er et særligt hensyn til borgernes tryghedsfølelse og hvor det derfor vurderes som afgørende, at politiet rykker hurtigt ud, når borgerne befinder sig i situationer, hvor de har akut brug for politiets hjælp.

Men også når forbrydelsen er sket – og borgerne f.eks. har været udsat for et indbrud – skal borgerne opleve et politi, som er hurtigt tilgængeligt og medvirker til at genoprette trygheden.

En politigaranti er omfattet af mulighed for at klage, hvis garantien ikke efterleves.

Politigarantierne gælder for fire sagsområder:

Indbrud i private hjem
Vold
Voldtægt
Narkotikasalg ved skoler

Kilde

Foto: ABW