En ny undersøgelse viser, at forældre undervurderer deres teenagers erfaringer med tobaksprodukter og risikoen for, at de begynder at ryge. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

96 procent af forældrene til 15-årige har den opfattelse, at deres teenager – hverken lejlighedsvist eller fast – ryger cigaretter, e-cigaretter eller bruger snus. Det viser en undersøgelse blandt 800 forældre til teenagere foretaget for Sundhedsstyrelsen af Kantar Gallup.

Men kigger man på de nyeste tal fra Skolebørnsundersøgelsen fra maj 2020, er virkeligheden en anden. Skolebørnsundersøgelsen er en stor videnskabelig undersøgelse, der hvert fjerde år undersøger 11-15 åriges sundhedsadfærd. Her sagde 16-18 procent af de adspurgte 15-årige, at de ryger enten dagligt, ugentligt eller sjældnere. Af dem sagde 4-5 procent, at de ryger dagligt. Med andre ord er der altså statistisk set stor forskel på, hvad forældre tror deres teenager gør og det der i virkeligheden sker.

Forældre undervurderer teenagernes risiko for at starte med at ryge.
Spørger man forældrene, om de tror, at deres egen 15-årige kunne finde på at begynde at ryge, svarer 94 procent, at risikoen enten er lav eller ikkeeksisterende. ”Det er godt, at forældrene har stor tillid til deres børn. Et tillidsfuldt forhold er vigtigt for en god dialog mellem forældre og børn, og forskning viser, at forældres klare udmeldinger om rygning har stor betydning for, om de unge begynder at ryge. Så selv om man ikke forestiller sig, at ens eget barn vil begynde at ryge, er det vigtigt at huske at tage snakken,” siger enhedschef i Forebyggelse i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø og tilføjer: ”Når det er vigtigt at tale om rygning med sit barn er det, fordi det kan være en god støtte i forhold til at holde fast i en beslutning om ikke at ryge, selv når kammeraterne lokker og gruppepresset stiger”.

Forældre tager snakken – men én gang er ikke nok.
Heldigvis viser undersøgelsen også, at 92 procent af forældre med en teenager i alderen 14-19 år har taget en snak om rygning mindst én gang i barnets liv. ”Men det er vigtigt, at snakken bliver taget løbende, og at forældrene bliver ved med at støtte den unge i, at det er en dårlig idé at begynde at ryge. Forældres opbakning gør det nemlig nemmere at sige nej,” siger Niels Sandø.

Derfor går Sundhedsstyrelsen i denne uge ud med en kampagne på sociale medier til forældre med opfordringen om, at de tager en dialogen om rygning med deres teenager. Og det skal helst være inden, rygning begynder at blive aktuelt. Hvilket ovenstående undersøgelse desværre viser, er langt tidligere end de fleste forældre vurderer.

For at give forældrene hjælp til at tage snakken med deres børn, har Sundhedsstyrelsen lavet en række videoer med eksperter, der giver forældre nemme og konkrete råd til hvordan man griber snakken an. (www.butwhysmoke.dk). Den målrettede indsats rettet mod forældre skal ses i sammenhæng med Sundhedsstyrelsens store rygestartsforebyggende kampagne BUT WHY?, der de sidste år er nået ud til rigtig mange unge. BUT WHY? kører igen fra august 2020.

Se skolebørnsundersøgelsen her.