I torsdags fremlagde lokale aktører deres input til, hvordan de kan være med til at skabe liv og lokalforankring i de ledige kvadratmeter.

Foto ABW

Efter planen skal Gasværksvejens Skole flytte til en ny adresse i kødbyen i efteråret 2024. Det giver mange ledige kvadratmeter, som kan buges til nye formål. Kommune er allerede nu i gang med at afklare hvilke behov der er for f.eks. plejeboliger og midlertidige behov for genhusning, der opstår i forbindelse med renovering og ombygningsprojekter af f.eks. skoler. Men i sidste ende, er det politikerne på rådhuset, der tager stilling til den fremtidige anvendelse af Gasværksvejens Skole. Derfor har Vesterbro Lokaludvalg sat sig for, at også lokale behov her i bydelen skal lægges frem for politikerne i Borgerrepræsentationen.

Torsdag d. 11. januar inviterede de derfor lokale aktører til at fremlægge hvilke udfordringer i de fysiske rammer de har i dag som de frie m2 på Gasværksvejens Skole i fremtiden kan afhjælpe.

Mulighed for samlokalisering af tilbud
I dag er det Børne- og Ungdomsforvaltningen, der råder over lokalerne. Hvis de ikke selv ser et formål med lokalerne (eks. genhusning af andre skoler), er de forpligtet til at undersøge, om matriklen kan anvendes til andre lovpligtige kommunale formål såsom f.eks. daginstitutioner, sociale institutioner eller plejehjem.

P.t. er de lokale behov for skoler og daginstitutioner dækket på Vesterbro. Anderledes ser det dog ud med behov for plejeboliger.

Den gennemgående tilbagemelding på mødet var dog, at man fra forvaltningernes side også er interesseret i at høre, hvilke lokale behov og ønsker, der er for fremtidens anvendelse af skolens lokaler. Ikke mindst for at tage muligheden for samlokalisering i betragtning.

Fra hvornår er lokalerne tomme
Nuværende elever og personale flytter fra Gasværksvejens Skole til nyopført skole i Kødbyen i efteråret 2024.

Forventeligt vil Børne- og Ungdomsforvaltningen ved Budget 2025 eller ved Overførselssagen 2024 – 2025 søge anlægsmidler til midlertidig genhusning af skoler som renoveres eller lign. i årene 2026-2027.

Lokale aktører pitchede følgende behov og ønsker

  • Vesterbro Ungdomsgård​ ønsker sig i tidsrummet 13.30 – 17.30 sal og scene for dans, teater og musik. Det er ikke i dag muligt for Vesterbro Ungdomsgård at tilbyde rammer for dans, teater, musik, bevægelse og fri leg som efterspørges af de unge efter skole. 
  • MUVE Musikforeningen Vesterbro​ ønsker i samarbejde med Københavns Musikskole, Billedskolen, Teaterbutikken, Foreningen Stands&Dans og Rysensteen Gymnasium at realisere GEHØR – musikkens væksthus – ca. 1000 m2 fordelt på undervisningslokaler, værksteder/øvelokaler og showrooms/rum til offentlig optræden. 
  • Forfatterskolen PS!​ Ønsker sig Undervisningslokale til 12 personer, 5 kontorpladser, Mødelokale til 6 personer, Adgang til leje af stort lokale til >50, Tekøkken​, Netværk og liv​

 

  • REDEN ønsker sig at flytte ind i Gasværksvejens Skole, så de kan tilbyde en mere værdig ramme for deres ca. 300 tilknyttede kvinder. De har akut behov for at udvide antallet af sengepladser. De drømmer om plads til tryghedsskabende stofindtag, plads til administration og dokumentation, plads til et kvindeherberg og en sundhedsklinik. De har bruge for mødelokale til personalemøder, supervision, undervisning, oplæg og møder. Og endelig drømmer de om afskærmede grønne områder hvor kvinderne kan hjælpe med at lave social frikort opgaver – og holde høns! 
  • Borgerindlæg: Forslag om at se på muligheden for, at matriklen også kan benyttes til at skabe bedre rammer for Vesterbros mest udsatte, som færdes i området. 
  • ​Borgergruppe fra Eskildsgade​: Forslag om at Børneinstitutionen Absalons Have rykker ind på Gasværksvejens Skoles areal – på grund af støjgener ved den nuværende beliggenhed. Rokaden kan indebære, at Plejehjemmet Absalonhus udvider i den nuværende børneinstitution Absalons Have, der pt. bebor plejehjemmets underetage.

Fakta og tal om bygningen, der bliver ledig

Fakta om skolens areal og bygningernes historik og bevaringsstatus:

  • Grundareal 3.881 m2​
  • Bruttoetageareal 6.300 m2​
  • Bebyggelsesprocent 162 %​
  • ‘Den røde bygning’ er opført i 1880 (høj bevaringsværdi)​
  • H.C. Hansen bygningen er opført i 1971 (middel bevaringsværdi undtaget gymnastiksalene, som er uden bevaringsværdi)​

Planforskrivelser:

  • ​Der er ingen lokalplan, men grunden er udlagt til offentligt formål jf. byplan vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 18. juli 1961
  • Ifølge Kommuneplanen, så er den maksimale byggehøjde 24 meter og der må maksimalt være en bebyggelsesprocent på 200 %​

PCB-afklaring:

  • Der er konstateret PCB i H. C. Hansen bygningen fra 1971​
  • Bygningen har fået PCB forsegling ad flere omgange​
  • Kommunen måler løbende niveauet af PCB for at sikre, at niveauerne er tilstrækkeligt lave til ophold i bygningen.
  • PCB gør imidlertid bygningen uegnet til varigt ophold, f.eks. bolig

Kilde Vesterbro Lokaludvalg.