Første februar blev alle coronarestriktioner løftet, og generelt var denne vinters restriktioner mildere end forrige år. Nu viser februars konkurstal, at det har haft en gavnlig effekt. 70 procent færre virksomheder lukkede for sidste gang. Men blot en måned ude i fremtiden lurer tilbagebetaling af momslån.

I den netop overståede vinterperiode, var coronarestriktionerne markant mindre end sidste år, og alle blev fjernet, da vi gik ind i februar. Det åbne samfund viser sig nu også i konkurstallene.

Ifølge tal fra analyse- og datavirksomheden Experian gik 366 danske virksomheder konkurs i februar 2022. Det er en markant nedgang på 70 procent fra februar 2021, hvor 1.196 virksomheder lukkede for sidste gang.

– Det er et markant fald, og det er et tegn på et stærkt dansk erhvervsliv lige nu. Det er nærliggende at tro, at det har været godt for danske virksomheder, at der denne vinter har været markant færre restriktioner, siger Bo Rasmussen, direktør hos Experian.

– Vi forventer dog, at der blandt de danske virksomheder er nogle, der bliver presset på økonomien af de udskudte momslån, der skal tilbagebetales primo april. Derfor kan det ikke udelukkes, at der kommer flere konkurser til i løbet af året, fortsætter han.

Han påpeger, at også renter, inflation, pressede forsyningskæder og krig i Ukraine alt sammen er med til at puste til usikkerheden for dansk erhvervsliv.

Kreditvurdering er vigtig i usikre markeder

Antallet af konkurser i især begyndelsen af 2022 vil ifølge Experian sandsynligvis stige på grund af opløsninger af IVS’er fra efteråret 2021, hvor virksomhedsordningen blev lukket. Disse konkurser vil dog være i reelt inaktive selskaber for langt de flestes vedkommende.

Med et mere usikkert forretningsbillede i 2022 peger Bo Rasmussen på, at de danske virksomheder bør fokusere på kreditgivningen.

– Det er vigtigt, at der ikke bliver givet for lange kreditter, og en grundig kreditvurdering er særligt afgørende, når usikkerheden står for døren.

– Samtidig er det også vigtigt for finansvirksomhederne, at de har fortsat fokus på ansvarlig långivning, når mange virksomheder efter planen skal konvertere hjælpepakkerne til traditionelle banklån i løbet af de næste måneder, påpeger Experian-direktøren.

 

Foto: ABW