Vintervejret har indfundet sig, og de fleste af os har varme på radiatoren. Men selv om vi en gang eller to har hørt et par råd til at spare på varmen, så er vi mange, der begår de samme fejl i vores hjem, og det kan ende med at koste os store summer på varmeregningen. Det oplyses i en pressemeddelelse.
Forsyningsselskabet HOFOR giver her en række gode råd til, hvordan du kan undgå de 3 mest almindelige varmefejl.
1. Har du én radiator, der banker løs og andre, der er lukkede?
Vi vil gerne sove koldt, have det lidt ekstra hyggeligt varmt i stuen men ikke for varmt i spisestuen og køkkenet. Derfor stiller vi den ene radiator på 5, den anden på 2 og den sidste er helt lukket. Men det er helt forkert, fordi det er bedre med fire radiatorer, der varmer 25 procent hver end en enkelt, der bare banker løs. Alle radiatorer, i hvert fald dem i samme rum, bør indstilles ens og ‘tænde’ samtidigt. Luk døren indtil soveværelset, hvis den radiator står på mindre, og du ønsker det koldere der.
I HOFOR plejer vi at sige, at man skal stille termostaten på radiatorerne på mellem tre og fire. Så vil temperaturen ligge på mellem 19 og 22 grader. Hver grad betyder en stigning på fem procent rent prismæssigt.
2. Står din sofa lige op ad radiatoren?
Vi kender det alle sammen. Den bedste plads i stuen er tit lige dér under vinduet, hvor radiatoren også er, og så havner sofaen dér. Men at stille sofaen lige foran radiatoren svarer faktisk til at isolere varmeapparatet med en Rockwool plade! Det betyder, at varmen ikke kommer ud i rummet. Så du bruger så at sige penge på varme, du ingen gavn får af. Ryk i stedet sofaen ca. 20 cm ud fra radiatoren, så der er luft imellem. Det gør rumtemperaturen bedre, og varmeregningen mindre.
3. Dækker du radiatoren til med tøj eller andet?
Tørrer du dine våde bukser, viskestykker eller barnets konstant halvvåde hagesmækker på radiatoren? Eller lægger du lige bunken af aviser og papirer over på radiatoren, når du skal rydde spisebordet til middagsmaden – og der kommer bunken til at ligge i dage eller uger? De situationer er vi mange, der kender, men det kan godt betale sig at huske at lade være næste gang. En overdækket radiator kan nemlig ikke få varmen ud i rummet, og det har betydning for både din afkøling og rumtemperatur, som ender med at koste dig penge.