Partnerkredsen bag et World Tour cykelløb i København og på Sjælland spår nu gode muligheder for, at løbet lander på dansk jord. Roskilde skal være startby.
En dugfrisk respons fra den internationale cykelunion UCI giver medvind til drømmen om et World Tour cykelløb på dansk jord.
Partnerkredsen bag et tilbagevendende World Tour endagscykelløb i København og på Sjælland i 2025, 2026 og 2027 for verdens bedste herre- og kvinderyttere har netop præsenteret et foreløbigt bud på konceptet for cykeleventen. Det skete på et møde i UCI’s hovedkontor i Aigle i Schweiz. Den foreløbige tilbagemelding tegner lovende, og parterne har derfor besluttet at afgive et officielt bud, som skal afleveres ultimo oktober 2023.
Overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen siger:
”Som overborgmester er det min ambition, at vi hvert år kan byde københavnerne på de helt store sports- og kulturbegivenheder, der samler os. Vi har arbejdet benhårdt på at bygge videre på sidste års store Tour de France-succes. For i verdens bedste cykelby skal verdens bedste cykelryttere ikke bare være nogen, vi ser på skærmen og fra sofaen. Vi skal se dem fra første parket i vores gader. Vi har netop præsenteret idéen om et årligt World Tour løb for UCI. Deres positive respons har givet os sommerfugle i maven og en forstærket tro på, at vi fra 2025 kan opleve et årligt cykelløb i verdensklasse med målstreg i København, der samtidig binder bånd til hverdagscyklisme.”
Erhvervsminister Morten Bødskov siger:
”Jeg er meget glad for at se, at planerne om et World Tour cykelløb i København og på Sjælland får positiv respons. Tour de France-starten i Danmark viste, at vi er i stand til at afholde de helt store events. Jeg håber, at World Tour Copenhagen ligeledes vil bidrage til at vise Danmark og danske styrkepositioner frem på bedste vis. Jeg er sikker på, at Roskilde igen kan blive en suveræn vært, og jeg ser frem til at følge med i, hvordan dette spændende projekt udfolder sig.”
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:
”Da Tour de France-feltet sidste år kørte på de danske landeveje, mærkede vi alle en kæmpe stolthed og begejstring over, at et af verdens største sportsevents kom til Danmark. Vi skal skubbe på den begejstring og de fællesskaber, som blev skabt sidste år. Dansk cykling har gang i en imponerende stime i øjeblikket – senest med flotte sejre til Mattias Skjelmose og Jonas Vingegaard. Det skal vi støtte op om – og forhåbentlig hjælper et cykelløb af fineste karat også til, at endnu flere unge som gamle vil sætte sig i sadlen i fremtiden gennem vores mange foreninger.”
Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard, siger:
”Som cykelby skal World Tour Copenhagen give noget tilbage til København og københavnerne. Vi så under Touren, at folk bakkede op, og vi håber, det vil ske igen. Løbet vil være et udstillingsvindue for byen, Danmark og den danske cykelkultur. København kan så meget, og jeg er glad for, vi går efter at samarbejde med andre sjællandske kommuner”.
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod, siger:
”Grunden til, at København ser ud til at kunne få et World Tour-løb er, at vi i mange år har været kendt som verdens bedste cykelby. Et internationalt cykelløb på det her niveau skaber en enorm begejstring og et fokus på cyklisme, og det kan vi bruge som springbræt til at få gennemført endnu flere gode løsninger for cyklister i København. For det er nødvendigt, hvis vi stadig vil regnes for en førende cykelby.”
Samme entusiasme kan spores i Roskilde:
”Vi oplevede en enorm begejstring og cykelglæde i forbindelse med Tour de France. Jeg er glad for, at der nu er chance for et tilbagevendende cykelløb. Det fortsætter en stærk tradition for cykelløb med start fra Roskilde og styrker talentudviklingen”, siger borgmester Tomas Breddam.
Det er endnu for tidligt at præsentere et decideret ruteforslag, men med start i Roskilde og mål i København ser Danmarks Cykle Union (DCU) spændende muligheder. Derudover skal World Tour Copenhagen trække på alle gode erfaringer med at afholde cykelevents i Danmark:
”Vi er nu kommet et spændende skridt videre i vores arbejde med at realisere et World Tour cykelløb i Danmark. For Danmarks Cykle Union er store events en del af den samlede indsats for kontinuerligt at udvikle sporten samt skabe attraktive forhold for klubber, frivillige og medlemmer. Et megaevent som Wold Tour Copenhagen vil kunne inspirere hele cykel-Danmark på alle niveauer”, siger formand i Danmarks Cykle Union, Morten Anderson.
Citatark
Direktør i Sport Event Denmark, Lars Lundov, siger:
”World Tour løb for både mænd og kvinder i Danmark i 2025-2027 kan blive helt fantastisk. Der er glædeligvis et kolossalt momentum for top-cykelsport i Danmark, og unikke sideevents som f.eks. et folkecykelløb på ruten kan involvere danskere både som deltagere og tilskuere og gør det blot endnu mere attraktivt.”
Eventchef i Danmarks Cykle Union (DCU), Jesper Tikiøb, siger:
”Med Roskilde Kommunes tilsagn om deltagelse i projektet som startkommune tegner der sig et spændende udgangspunkt for det kommende rutearbejde. Vi ønsker at skabe en spektakulær rute, der byder ind med det bedste fra området. Vi vil vægte variation og indlægge sektorer, der kalder på fokus fra det professionelle felt. Vi vil bruge de snoede landeveje og de åbne vidder langs vores kyststrækninger til at åbne løbet op. Afslutningen i centrum af København vil vi designe med størst mulig fokus på sikkerheden og publikumsoplevelsen. Den endelige ruteføring besluttes først, når World Tour Copenhagen er tildelt af UCI”.
Adm. direktør i Wonderful Copenhagen, Mikkel Aarø-Hansen, siger:
”Vi skal bygge på Tour de France-succesen og vores verdenskendte cykelkultur. Derfor giver det mening at gå efter et tilbagevendende World Tour-cykelløb, som vi over flere år kan anvende til at tiltrække internationale gæster og medier, og til at brande hovedstaden bredt sammen med og til gavn for mange forskellige aktører.”
FAKTA OM WORLD TOUR COPENHAGEN
Parterne lægger op til følgende koncept for cykeleventen:
Et World Tour cykelløb for kvinder og mænd.
Et politisk topmøde, der sætter nye, ambitiøse mål for at fremme hverdagscyklismen som grøn og sund livsstil.
Et folkecykelløb dagen efter, de professionelle cykelløb er kørt, hvor alle kan være med og opleve ruten.
En folkefest, hvor alle inviteres med, og hvor alt fra frivillige foreninger, erhvervsliv til organisationer inddrages og sammen skaber en cykelfest, der rejser interesse og involvering af alle cykelelskende danskere.
FAKTA
Parterne bag den nationale World Tour arbejdsgruppe er Københavns Kommune, Danmarks Cykle Union (DCU), Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen. Kredsen blev nedsat tidligere på året med henblik på at udarbejde et koncept for cykeleventen. Roskilde Kommune deltager nu i afgivelsen af et officielt bud i slutningen af 2023 til UCI og Rådet for professionel cykelsport (PCC).
Roskilde er kendt for udvikling af cykelstjerner som Mads Pedersen hos Team NPV. Roskilde Cykel Rings talentholds unge rytter Theodor Storm blev nummer tre ved årets Paris-Roubaix for juniorer. Stjerneløbet i Roskilde er Danmarks ældste landevejscykelløb og blev kørt første gang i 1895.
Et officielt World Tour cykelløb er den bedste internationale serie af landevejsløb, og det betyder i praksis, at de førende cykelhold skal stille til start med deres bedste ryttere.
Københavns Kommune har netop lanceret sin første megaeventstrategi, som skal professionalisere arbejdet med at tiltrække og afvikle events i verdensklasse. Strategien baner bl.a. vejen for, at der kan gives støtte til tilbagevendende events som World Tour Copenhagen. Københavns Kommunes megaeventstrategi | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)