Vesterbro Lokaludvalg har lavet en borgerpanelundersøgelse om udeservering, hvor 1.041 vesterbroere har givet deres mening til kende. Vi drøfter undersøgelsens resultater på næste lokaludvalgsmøde, som vi vil bruge til at skrive et høringssvar om forslaget til udeservering.
Over sommeren har de haft udsendt en borgerpanelundersøgelse om udeservering til Vesterbro Borgerpanel. Og der er stor interesse for emnet blandt medlemmerne af borgerpanelet. 1.041 vesterbroere har deltaget i undersøgelsen, og mange har skrevet uddybende kommentarer.
De drøfter undersøgelsens resultater på lokaludvalgsmødet den 23. august, når de skal lave et høringssvar til høringen om det nye administrationsgrundlag for udeservering. En stor tak skal lyde til dem, der har deltaget i undersøgelsen!
Borgerpanelet er glade for udeservering på Vesterbro, men er delt i spørgsmål om sluttidspunkt i hverdage
90% af undersøgelsens respondenter synes, det er positivt eller meget positivt, at restaurationer kan have udeservering på fortove og pladser på Vesterbro. Der er altså stor opbakning til udeservering generelt, og samtidig nuancerer undersøgelsen opfattelserne af det positive og negative ved udeservering.
I spørgsmålet om hvorvidt respondenterne er enige eller uenige i at begrænse sluttidspunktet for udeservering til kl. 22 fra søndag til torsdag (mod kl. 24 i dag), er respondenternes meninger delte. 39% er enige eller meget enige i at begrænse udeservering til kl. 22, mens 46% er uenige eller meget uenige i at begrænse udeserveringen i hverdagene.
Udeservering fylder byrum med liv, men også møbler der er svære at passere
Af positive ting ved udeservering har mange respondenter angivet, at det er dejligt at kunne sidde ude om sommeren, at udeservering giver liv i bydelen, og at udeservering giver god stemning. Af negative ting ved udeservering har respondenter angivet, at stole og borde står i vejen og gør det svært at passere, at det larmer for meget i de sene timer (kl. 22-24), og at udeservering fylder for meget på fortovene.
Undersøgelsen viser også, at 37% af respondenterne har været generet af, hvor meget udeservering fylder på smalle fortove. Flere respondenter har angivet, at de mener, at udeservering fylder for meget på bl.a. Vesterbrogade, Istedgade, Enghave Plads, Sønder Boulevard, Vesterbro Torv, Værnedamsvej, Litauens Plads, Halmtorvet og Bagerstræde.
Vi har også spurgt til, om respondenterne synes, at kommunen skal lave permanente afmærkninger på fortove og pladser for at gøre det synligt for restaurationerne, hvor de må placere borde og stole, som administrationsgrundlaget lægger op til. Her mener 42% af respondenterne, at kommunen bør lave permanente afmærkninger, mens 36% af respondenterne er imod.
Udeservering – et emne der har stor interesse
Vi har med undersøgelsen fået rigtige mange kommentarer om udeservering på Vesterbro, der uddyber og nuancerer både det positive, men også generne ved udeservering.
Af positive ting ved udeservering nævnes, at udeservering skaber lokalt fællesskab og tryghed i gaderne samt bidrager til et byliv, der hører til at være storby. Samtidig er der også mange kommentarer om, at udeservering medfører larm i aften- og nattetimerne og nogle steder en festkultur på hverdage, om vigtigheden af at der er tilgængelighed på fortovene for gående og særligt gangbesværede, og kommentarer om at der skal skabes en balance, så der er plads til alle i byrummet og i bydelen.
Igen skal lyde en stor tak til alle de, der har deltaget i vores undersøgelse.
Læs alle resultaterne fra undersøgelsen her