Partnerkredsen bag et UCI World Tour cykelløb i København og på Sjælland har sikret, at Danmark får et årligt cykelløb i verdensklasse. Den internationale cykelunion UCI har givet Danmarks Cykle Union løbslicens i foreløbigt tre år frem.

Foto ABW

World Tour Copenhagen med start i Roskilde og mål i København er nu en realitet i 2025, 2026 og 2027.

UCI World Tour cykelløbet omfatter både et cykelløb for kvinder og for mænd. Her vil verdens bedste cykelryttere stille til start ved hele to professionelle løb, der med start i Roskilde indtager de sjællandske landeveje med drilsk, dansk sidevind, smukke kyststrækninger og historiske seværdigheder. Løbene slutter med en spektakulær finale, når feltet kører en udfordrende rundstrækning igennem de københavnske gader.

Partnerkredsen trækker nu for alvor i arbejdstøjet, hvor bl.a. ruten vil blive udformet og offentliggjort i det nye år. Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen er fuld af begejstring over, at København som cykelby igen skal lægge by og gader til et cykelløb og en folkefest:

”Det er en stor dag for mig som overborgmester og som cykelfan. For i en stærk cykelby som København skal verdens bedste cykelryttere ikke bare være nogen, vi ser på skærmen og fra sofaen. Vi skal se dem fra første parket i vores gader. Det er ganske enkelt historisk, at vi sammen med vores partnere får vores helt eget UCI World Tour cykelløb, der vil bringe den absolutte cykelelite til Danmark. Rundt om løbet vil vi skabe en folkefest og et folkecykelløb, hvor alle inviteres med, og et cykeltopmøde, der sætter nye ambitiøse mål for hverdagscyklismen”.

Borgere, erhvervsliv og foreningsliv bliver inviteret med ombord, så vi sammen skaber en kæmpe cykelfest, der byder på folkecykelløb på ruten og et hav af cykelaktiviteter og sideevents, der fejrer Danmark som verdens bedste cykelland. Et politisk topmøde skal sætte ambitiøse mål for hverdagscyklismen i fremtiden.

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

”Danmark er en stolt cykelnation, og vi fik for alvor syn for sagen med sidste års kæmpe succes med Touren. Det er vigtigt, at Danmark også som turistdestination kan trække sportsevents af international karakter, og derfor har regeringen prioriteret, at afsætte 10,5 mio. kroner til World Tour Copenhagen. Og det store arbejde fra partnerkredsen har båret frugt, så vi nu har licensen i hus. Det er kæmpestort, at Danmark kan tiltrække sportsbegivenheder af denne skala og få nogle af verdens bedste cykelrytter ud på de danske veje.”

Fungerende kulturminister Christina Egelund siger:

”Det er kæmpestort, at vi får et cykelløb i absolut topklasse til Danmark, hvor verdens bedste cykelryttere skal kæmpe om sejren – forhåbentlig med en dansker øverst på podiet allerede første år. I regeringen har vi en ambition om, at Danmark skal afholde flere store begivenheder, som skaber begejstring og binder os sammen på tværs af landet. Danmark er en cykelnation, så jeg regner ikke med, at det bliver det sidste store cykelløb på dansk jord.”

Formand for Danmarks Cykle Union, Morten Anderson, siger:

”Det har været en drøm i mange år at få fast plads på højeste niveau i den internationale cykelkalender, så det er en stor dag for Danmarks Cykle Union og dansk cykelsport. Tildelingen af World Tour licens og dermed retten til at afholde World Tour-løb viser, at den danske cykelkultur og det fantastiske cykelpublikum herhjemme virkelig er blevet bemærket i udlandet, og det skal vi være stolte af. Det at få verdens bedste kvinde og herreryttere til at køre på dansk grund skal også understøtte det store arbejde i klubberne og på de hjemlige hold og være med til at skabe grobund for nye talenter, så vi i fremtiden også kan fastholde dansk cykelsports utrolige succes.”

Direktør i Sport Event Denmark, Lars Lundov, siger:

”Flandern rundt, Paris-Roubaix – ja, og nu også World Tour Copenhagen. Det er fantastisk, at Danmark har fået tildelt en World Tour for både mænd og kvinder. Danmark har tidligere været vært for starterne på de helt store grands tours, Giroen og Tour de France, et VM i landevejscykling samt en lang række andre VM’er og EM’er i forskellige cykeldiscipliner flere steder i landet. Når UCI vælger at tildele DCU denne licens, så er det en stærk blåstempling af Danmark som cykeleventnation og destination, dansk elitecykling, men også hverdagscykling. Cykelevents forener mennesker. Sammen med DCU, København og Roskilde er vi igen på den store klinge”.

Borgmester i Roskilde Kommune, Tomas Breddam, siger:

”Vi oplevede en enorm begejstring og cykelglæde i forbindelse med Tour de France. Med World Tour fortsætter vi en stærk tradition for cykelløb med start fra Roskilde. Det bliver en fest for alle”.

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard, siger:

”Det bliver så spændende at følge verdens bedste cykelryttere, når de igen kommer til København. For mig er det vigtigt, at World Tour Copenhagen kommer til at give noget tilbage til københavnerne og København som cykelby med en masse sjove og folkelige arrangementer. Jeg håber, at vi igen kan vise omverdenen, at København er værd at satse på som eventby, så vi kan tiltrække endnu flere sportsbegivenheder i fremtiden”.

I forbindelse med Tour de France sidste år blev der afholdt et cykeltopmøde i København. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod håber, at det tilbagevendende cykelløb kan bidrage til at holde fokus på cykeldagsordenen kommunalt og nationalt:

”Jeg synes, det er rigtig godt, at vi får en stor, tilbagevendende cykelbegivenhed i byen, der kan sætte yderligere fokus på København som cykelby og understøtte, at vi får endnu bedre betingelser for hverdagscyklismen. Det er også væsentligt, at vi, med et årligt cykeltopmøde, fortsat holder et fokus på cyklisme kommunalt og nationalt.”

Adm. direktør i Wonderful Copenhagen, Mikkel Aarø-Hansen, siger:

”World Tour Copenhagen er en kæmpe mulighed for at skabe værdi for mange. Events er vigtige for hovedstadens turisme, særligt når de tapper ind i byens DNA, som eksempelvis vores cykelkultur. Men de er også værdifulde platforme for international branding af vores hovedstad – en branding som er bredere end selve eventet. På den måde styrker vi både turismen og kendskabet til vores hovedstad generelt, og samtidig bidrager vi i dette tilfælde til at brede hverdagscyklisme ud globalt. Det ligger der en kæmpe mulighed og opgave i, når Danmarks hovedstad nu får sit eget World Tour-løb. Det glæder vi os til.”

Partnerkredsen lancerer i dag landingpage for cykeleventen på www.wtcph.com, hvor det er muligt at skrive sig op til modtagelse af nyheder fremadrettet.

FAKTA OM WORLD TOUR COPENHAGEN

Den nationale partnerkreds vil nu arbejde videre med følgende koncept for cykeleventen:

  • Et tilbagevendende UCI World Tour cykelløb for kvinde- og herreryttere.
  • Et politisk topmøde, der sætter nye, ambitiøse mål for at fremme hverdagscyklismen som grøn og sund livsstil.
  • Et folkemotionscykelløb, hvor alle kan være med og opleve ruten.
  • En folkefest, hvor alle inviteres med, og hvor frivillige foreninger, erhvervsliv og organisationer inddrages og sammen skaber en cykelfest, der involverer alle cykelelskende danskere.

FAKTA GENERELT

  • Parterne bag den nationale World Tour arbejdsgruppe er Københavns Kommune, Roskilde Kommune, Danmarks Cykle Union (DCU), Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen og staten ved Kulturministeriet og Erhvervsministeriet.
  • Et officielt UCI World Tour cykelløb er den bedste internationale serie af landevejsløb, og det betyder i praksis, at World Tour Teams skal stille til start med deres bedste ryttere for at køre om de eftertragtede UCI ranglistepoint.
  • Roskilde er bl.a. kendt for Stjerneløbet, som er Danmarks ældste landevejscykelløb, der blev kørt første gang i 1895. Roskilde Kommune kom igen på cykel-verdenskortet som startby på 2. etape i Tour de France sidste år, hvor etapen blev skudt i gang i Roskilde med Nyborg som målby.
  • Københavns Kommune lancerede i 2023 sin første megaeventstrategi, som skal professionalisere arbejdet med at tiltrække og afvikle events i verdensklasse. Strategien baner bl.a. vejen for, at der kan gives støtte til tilbagevendende events som World Tour Copenhagen. Københavns Kommunes megaeventstrategi | Københavns Kommunes hjemmeside (kk.dk)

FAKTA OM ØKONOMI

  • Københavns Kommune har bevilget 10 mio. kr. om året i tre år fra kommunens megaeventpulje. I alt 30 mio. kr. Derudover er der på Budget 2024 bevilget 5 mio. kr. om året i tre år til værtsbyaktiviteter. I alt 15 mio. kr. Samlet i alt 45 mio. kr. til cykeleventen.
  • Staten har på finansloven bevilget 10,5 mio. kr. i alt fordelt på tre år. Dvs. ca. 3,5 mio. kr. om året.
  • Sport Event Denmark har bevilget 10 mio. kr. i alt, hvor de 5 mio. kr. vil blive allokeret i det første år, hvor cykeleventet skal sparkes i gang.
  • Roskilde Kommune har bevilget 2 mio. kr. om året. I alt 6 mio. kr.
  • Derudover vil partnerkredsen sætte gang i etablering af partnerskaber og samarbejdsaftaler.

Kilde.