Sundhedsstyrelsen har opdateret anbefalingerne til brug af mundbind i det offentlige rum. Fremover anbefales mundbindet stadigt i den kollektive trafik, ved test og symptomer på sygdom – mens kravet kan fjernes hos frisøren, i supermarkedet, når vi henter børn og de fleste andre steder i det offentlige rum. Det oplyses i en pressemeddelelse dags dato.
Siden foråret 2020 har Sundhedsstyrelsen, i perioder med øget risiko for smittespredning, anbefalet alle at bruge mundbind som ekstra beskyttelse i en række situationer, hvor det ikke har været muligt at holde afstand eller efterleve de øvrige smitteforebyggende tiltag. Henover efteråret har regeringen desuden gradvist indført krav om mundbind indendørs i store dele af det offentlige rum.
I den aktuelle situation, med stor vaccinationsdækning, lave smittetal og færre indlagte med COVID-19, er behovet for supplerende smitteforebyggende tiltag mindre, og derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at det nu er muligt at lempe på krav om mundbind.
”Vi har lige nu god epidemikontrol og vi kan se, at vaccinerne har en tydelig effekt. Derfor er vores anbefaling, at vi gradvist kan udfase brugen af mundbind. Vi har vurderet, at det er muligt at lempe på kravet steder, hvor der er mulighed for at holde afstand og steder, hvor der anvendes Coronapas og der er gode muligheder for smitteopsporing. Det er fx når vi køber ind, går på restaurant, går til frisøren, er på museum eller når man henter og bringer sine børn i daginstitution.” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen og fortsætter,
”I den kollektive transport er det vores anbefaling, at vi skal beholde mundbindet på indtil efter sommeren, hvor flere er blevet vaccineret. Når vi skal testes er mundbind også fortsat relevant, og har man symptomer eller er smittet, og undtagelsesvist er nødt til at gå ud, bør man selvfølgelig også fortsat have mundbind på, så man ikke smitter andre. ” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen og afslutter,
”Jeg tror, langt de fleste, ligesom jeg, er glade for, at vi nu er så langt, at vi snart kan komme tilbage til en mere normal hverdag. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det stadig er vigtigt, at vi alle følger de smitteforebyggende anbefalingerne særligt at man bliver hjemme, når man har symptomer på sygdom, at man holder afstand og sørger for hyppigt at lufte ud”
I sundhedsvæsenet, på ældreområdet og på dele af socialområdet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der en række situationer, hvor personale og patienter fortsat bør bruge mundbind. Sundhedsstyrelsen vil derfor opdatere retningslinjer for brug af værnemidler i sundheds-, ældre- og socialsektoren.
Se Coronasmitte.dk for overblik over, hvor der er krav om mundbind og hvornår det ophører.
Se anbefalinger om brug af mundbind i det offentlige rum
Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat mundbind i det offentlige rum, når:
- Man benytter kollektiv transport, fx tog, bus, metro, letbane, færger og lignende.
Kravet vurderes generelt at kunne lempes, når en meget stor del af befolkningen er færdigvaccinerede, og alle i de sidste målgrupper, der ønsker det, har fået første vaccination. Kravet kan fastholdes ved fx flyrejser. Gældende undtagelser til, hvornår den enkelte kan udlade mundbind eller visir gælder fortsat. - Man skal testes for ny coronavirus, både ved PCR-test og antigentest og uanset om man testes grundet mistanke om smitte eller screening, fx med henblik på at få et Coronapas.
- Man er smittet, har symptomer eller er nær kontakt og helt undtagelsesvist er nødt til at bryde selvisolation og bevæge sig ud, fx i forbindelse med test eller lægebehandling.
Se Coronasmitte.dk for overblik over, hvor der er krav om mundbind og hvornår det ophører.