Det blev til mere end 1.600 observationer af dyr, planter og svampe, da 83 københavnere deltog i registreringen af byens vilde natur som et led i City Nature Challenge. Men selv om dette års indsamling er slut, er der mulighed for at hjælpe forskerne med at opnå endnu mere viden om den danske natur. Det oplyser Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelse.
I år deltog København for første gang i den store, internationale konkurrence City Nature Challenge, hvor byer verden over samarbejdede om, hvem der kan mobilisere flest borgere og få registreret flest planter og dyr. Alle observationer skulle være foretaget fredag den 24. til mandag den 27. april. I løbet af dagene registrerede 83 deltagere 655 arter af dyr, planter og svampe i København – blandt andet den sjældne rødhalsede gås, som blev registreret på Kalvebod Fælled.
– Vi er meget tilfredse med vores start på at deltage i City Nature Challenge. Interessen har været stor, så det lover rigtig godt for deltagelsen fremover, siger Anders Tøttrup, leder af Citizen Science på Statens Naturhistoriske Museum.
Vokseværk.
City Nature Challenge blev startet i 2016 af Natural History Museum of Los Angeles County og California Academy of Sciences som en konkurrence mellem Los Angeles og San Fransisco. I dag – kun fire år senere – har eventet spredt sig til mere end 230 byer over hele af verden, og i år blev det til tæt ved 810.000 observationer, foretaget af ca. 41.000 frivillige, der har indrapporteret over 32.000 forskellige arter.
– Det er et imponerende resultat af en flot kollektiv indsats, for klimaforandringer og andre menneskeskabte påvirkninger skaber problemer for mange arter. De mange observationer fra frivillige er derfor vigtige for os, fordi de sørger for, at vi som forskere har et virkelig godt overblik over, hvordan det står til med dyr og planter over hele Jorden, fortæller Anders Tøttrup.
Hjælp forskerne.
Hvis man ikke nåede at være med i City Nature Challenge, kan man stadig gøre en indsats for at hjælpe forskerne ved at deltage i Vores Natur 2020-projektet Danmark Udforsker. Her skal de frivillige undersøge, hvornår mere end 40 forskellige begivenheder i naturen indtræder første gang over hele landet og i løbet af hele året. Man kan blandt andet være med til at finde ud af om hylden blomstrer tidligere, end den plejer, om hornfiskens trækmønster har ændret sig, og hvornår bøgen springer ud over hele Danmark.
– Danmark Udforsker er en rigtig god mulighed for at hjælpe os, der forsker i den danske natur, med at få større viden om, hvad menneskelige påvirkninger betyder for planter og dyr over hele landet. Deltagerne i projektet kan gå på udforskning i familiens egen have, i den nærmeste skov, park, skolegård, udenfor sommerhuset eller på udflugt til stranden. Alle områder er interessante for os, når vi skal følge udviklingen i den danske natur. Jeg håber derfor, at rigtig mange vælger at blive frivillige i Danmarks Udforsker, slutter Anders Tøttrup.
Der er indtil nu mere end 800 frivillige over hele landet som har meldt sig til Danmark Udforsker. Læs mere om, hvordan man deltager: danmarkudforsker.dk.
Se resultaterne for City Nature Challenge i Danmark
Se de internationale resultater af City Nature Challenge
Har du spørgsmål til City Nature Challenge, kan du kontakte: jlarsen@snm.ku.dk