Emballage under forandring: Indtag mere viden og få mere holdbare vaner hjemme i køkkenet.

Madspildstænketanken ONE\THIRD og dens medlemmer opfordrer i ugen op til den nationale madspildsdag danskerne til at stikke snuden frem, se på maden og indtage mere viden – det kan

Presefoto Tænketanken ONE\THIRD

redde mad og øge holdbarheden. Holdbare madvaner og viden om opbevaring derhjemme bliver stadig vigtigere, bl.a. i takt med at samfundet vil reducere producenternes emballagemængde.

Den 29. september er det Danmarks nationale madspildsdag, og dét skal markeres. For selv om vi danskere taler meget om bæredygtighed, klimatilpasning og at spise grønt, så er vores madvaner ikke holdbare – vi smider hver dag store mængder af spiselig mad ud. Ifølge Miljøstyrelsen spilder vi danskere faktisk hele 235.000 tons mad om året. Det enorme tal omfatter fx 30.000 æg og 274.000 kartofler – hver dag*.

ONE\THIRD ønsker at sætte særligt fokus på fødevarers holdbarhed, herunder emballage,
datomærkninger og tilsætningsingredienser. Ved Folkemødet i juni 2024 satte tænketanken emnet ’Mindre madspild gennem længere holdbarhed’ til debat. Her var fokus på fødevarebranchens anvendelse af tilsætningsingredienser/ biosolutions. Nu sætter tænketanken fokus på forbrugernes viden om fødevarers holdbarhed og reducere madspild i de danske hjem. Bestyrelsesformand for ONE\THIRD Louise Gade, der også er Executive Vice President, for People, Culture & Sustainability i Salling Group, fortæller:

“Her op til den nationale madspildsdag sætter vi fokus på at få mere holdbare madvaner derhjemme. Vi danskere smider desværre alt for ofte god mad ud, og vi ved ikke nok om, hvordan vi kan få maden til at holde længere.”

Hun fortsætter: “Vi skal stikke næsen frem og dufte til maden, og vi skal se på maden for at vurdere den. Sidst men ikke mindst skal vi vide mere om, hvordan vi opbevarer maden derhjemme. Vi skal kort sagt indtage viden – det kan nemlig redde mad og øge holdbarhed.”

Tænketanken har i den forbindelse udarbejdet en guide med tips og tricks til mindre madspild via øget holdbarhed – fx ved at tage stilling til datomærkningen på maden og få styr på betydningen af ’bedst før’ og ’sidste anvendelsesdato’.

“Vi serverer alt fra tips om at opbevare brød i brødkasse og ikke på køl samt at holde kartofler mørkt og fugtfrit, til viden om hvordan man opbevarer frugt og grønt adskilt med udgangspunkt i, hvor meget af modningsgassen ethylen de udskiller og derved øge holdbarheden.”

Forbereder forbrugere på effekt af udvidede emballage-ansvar
Analyser viser, at danskernes grundlæggende viden om, hvordan forskellige madvarer skal opbevares, er lav. Samtidig stiller vi som samfund krav til mindre ressourcetung og mindre omfangsrig emballage. De to ting i kombination kan give udfordringer i forhold til madspild.

“Snart skal alle virksomheder, der sælger varer i emballage, forholde sig til både at registrere, betale og livscyklussikre emballagen. Det betyder med stor sandsynlighed, at vi vil se flere emballageløsninger, der holder maden sikker og god frem til handlen, og at det derfra i højere grad bliver op til den enkelte forbruger at tage hånd om emballage og opbevaring derhjemme. Også derfor skal vi i gang med at indtage mere viden og få mere holdbare madvaner.”

I hele ugen op til den nationale madspildsdag sætter ONE\THIRD sammen med medlemmerne fokus på madspild. I vedhæftede oversigt fremgår de aktiviteter, som medlemmerne afholder.

* https://onethird.dk/wp-content/uploads/2022/09/onethird-madspildsfraktioner.pdf