Snart vil du på kbhbilleder.dk kunne finde klassebilleder fra københavnske skoler. Vær med til at renskrive elevernes navne. Tilmeld dig en Tastecafé og kom godt i gang.
Klassebilleder og skolefotos på kbhbilleder.dk
Fra slutningen af august vil du på kbhbilleder.dk kunne finde en større samling af skolefotos fra københavnske skoler.
Samlingen af digitaliserede fotos viser blandt andet hverdagssituationer, lejrture og personaleportrætter, men først og fremmest er der tale om klassebilleder fra slutningen af 1800-tallet og frem.
Vær med til at indtaste elevernes navne
Nogle klassebilleder har nedskrevne navnelister, der gør det muligt, at identificere børnene på billederne. Listerne kan være hånd- eller maskinskrevne, og du kan hjælpe med at renskrive børnenes navne. Det gør navnene lettere at læse, men også lettere at finde, hvis man eksempelvis som slægtsforsker leder efter aner, der har gået i skole i København.
Projektet skydes i gang med en Tastecafé på arkivets læsesal den 29. august kl. 14. Vi anbefaler, at du deltager i en Tastecafé, hvis du er interesseret i at deltage.
Om skolefotos fra København
I 1814 forsøgte man at samle Københavns mange forskellige skoler under et reglement. Forinden fandtes der privatskoler og en række offentlige skoler såsom kirke- eller militærskoler men ingen kommuneskoler. I 1814 begyndte den langsomme udvikling frem mod de københavnske skoler, som vi kender i dag.
I slutningen af 1800-tallet voksede indbyggertallet i København, og kommunen måtte derfor opføre mange nye skolebygninger til det stigende antal elever. Et eksempel er Rådmandsgades Skole, der blev bygget i 1889 af Københavns Stadsarkitekt. De nye bygninger og de mange elever kan ses i samlingen af skolefotos, der nu lægges ud på kbhbilleder.
I Københavns Stadsarkivs samling er de første klassebilleder fra 1870’erne og frem. Da befolkningstallet steg i København i slutningen af 1800-tallet, steg antallet af eleverne på skolerne også. I arkivsamlingen afspejles dette af større mængder klassebilleder, hvor alle årgangens klassetrin er blevet fotograferet. I samlingen kan man derfor følge udviklingen i klassernes størrelse og opdelingen i klassetrin eller i køn. Billederne kan også være interessante kilder til andre ting såsom påklædning, demografi eller udviklingen i for- og efternavne.
Samlingen af skolefotos på Københavns Stadsarkiv indeholder ikke fotos fra alle københavnske skoler og heller ikke alle årgange fra de skoler, der er repræsenteret. På samme måde varierer det hvor mange oplysninger, der er skrevet ned om eleverne på billederne. Det skyldes at det er praksis på skolerne, der har afgjort hvor mange billeder, der er blevet gemt. Nogle skoler har været omhyggelige med at samle billeder i albums og skrive alle elevernes navne ned. På andre skoler har man prioriteret andre opgaver. Siden har skolerne afleveret deres billeder til Københavns Stadsarkiv, hvor de i dag bevares for eftertiden.
Historiske motiver på kbhbilleder.dk
På Kbhbilleder.dk kan du søge i historiske fotografier, kort og tegninger fra København og Frederiksberg. Billeder kommer fra samlingerne på Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv, Frederiksberg Stadsarkiv og Magasin du Nord Museum.
Du kan hjælpe med at indføre oplysninger om de enkelte billeder, så de bliver lettere at finde for andre og gør os alle sammen klogere på Københavns historie.