Rotter topper listen over de skadedyr, som hovedstadsområdet helst vil undgå at få besøg af i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse. Rotterne forbindes primært med alvorlige sundhedsrisici og omfattende skader på bygninger, og et rotteangreb kan føre til store økonomiske konsekvenser for boligejere.
Beboerne i hovedstadsområdet er ikke i tvivl, når de bliver bedt om at identificere, hvilket skadedyr de nødigst vil støde på i og omkring deres bolig. En ny YouGov-undersøgelse foretaget for Nordisk Innovation afslører, at rotter er det skadedyr, beboerne i hovedstadsområdet frygter mest at støde på i og omkring hjemmet.
Hele 67 % af de adspurgte nævner rotter som deres største frygt blandt skadedyr, mens kun 39 % frygter flåter, og 27 % er bekymrede for edderkopper.
Ifølge Peter Weile, konsulent hos Weile Skadedyrsbekæmpelse, er frygten heller ikke helt ubegrundet, da rottebesøg kan få alvorlige konsekvenser.
“Når rotter først har fundet vej ind i boligen, kan det medføre både sundhedsrisici og omfattende skader på bygningens struktur. Rotterne gnaver i rør, elledninger og isolering, hvilket kan føre til dyre reparationer. I værste fald kan boligen blive ubeboelig, og man risikerer at skulle genhuses,” siger han.
Frygt for sygdomme og omfattende skader
Selvom rotter i bymæssig bebyggelse primært lever i kloakkerne, er det nemlig ingen garanti for, at mennesker ikke kommer i nærkontakt med dem. I hunrotternes jagt på tørre, sikre redepladser kan de nemlig trænge ud af kloakken og op i boliger og bygninger.
Rotter forbindes ikke kun med ubehagelige overraskelser i og omkring boliger, men også med sundhedsfarlige bakterier og sygdomme. I YouGov-undersøgelsen angiver 83 % af respondenterne, at de frygter rotter på grund af risikoen for sygdomme.
Ifølge Naturstyrelsen er rotter i stand til at smitte mennesker med en række alvorlige sygdomme, som kan have langvarige konsekvenser og i værste tilfælde være livsfarlige, hvis ikke de behandles effektivt og hurtigt.
“Af samme årsag har det siden 2012 været lovpligtigt, at kommunerne har sikret kloakkerne med rottespærre på skoler, plejehjem og daginstitutioner. Det er en vigtig foranstaltning for at beskytte særligt sårbare borgere, såsom børn og ældre, mod risikoen for smitte fra rotter,” siger David Ravnkilde, der er CEO i Nordisk Innovation, som arbejder for at give bygningsejere mulighed for at beskytte bygninger og infrastruktur mod kloakrotter uden brug af gift.
Udgifterne til selve rottebekæmpelsen dækkes via kommuneskatten eller et gebyr opkrævet via ejendomsskatterne, mens udgifterne til reparation af den private del af kloakken skal afholdes af grundejeren selv eller dennes forsikringer.
Manglende viden om forebyggelse og omkostninger
Når først skaden er sket, kan det være en dyr affære at komme rotterne til livs. Derfor er det afgørende at tage de nødvendige skridt for at forhindre, at de overhovedet kommer ind i bygningen. Peter Weile peger på, at mange boligejere mangler viden om, hvordan man bedst forebygger rotteangreb, og hvad det koster at udbedre skaderne, når rotterne først har været på spil.
Undersøgelsen fra YouGov viser samtidig, at to tredjedele af respondenterne fra hovedstadsområdet ikke er bekendt med omkostningerne forbundet med forebyggelse og reparation af rotterelaterede skader i hjemmet.
“Med en relativt lille investering i en rottespærre kan man undgå store og omkostningstunge problemer. Investeringen i en rottespærre kommer tifold igen sammenlignet med de titusindvis af kroner, det i visse tilfælde kan koste at reparere skaderne, hvis rotterne får lov at etablere sig,” slutter Peter Weile.
Om Nordisk Innovation
Nordisk Innovation er en innovativ virksomhed, der udvikler og producerer løsninger til det danske kloaksystem, med fokus på VA-godkendte rottespærrer og rottesikringer.