Dagrofa, APCOA PARKING og Retail360 går sammen i et nyt samarbejde, som skal bringe hverdagens essentielle dagligvarer ud til kunderne direkte fra parkeringspladsen.

Når du mangler en liter mælk mandag morgen eller får lyst til en sandwich til frokost, er hjælpen ikke langt væk. Det er tanken bag det nye koncept, som fødevarekoncernen Dagrofa, parkeringsselskabet APCOA PARKING og butiksudviklingsselskabet Retail360 står bag. Her skal døgnåbne, ubemandede butikker fungere som et alternativ til en almindelig dagligvarebutik, der hvor det ikke giver mening at have en almindelig dagligvarebutik.

I første omgang er planen at åbne tre ubemandede testbutikker på tre forskellige lokationer i Danmark. En i Storkøbenhavn, en anden på Nordsjælland og den tredje afsløres på et senere tidspunkt. Det bliver Dagrofas købmandskæde Let-Køb, der lægger navn til butikkerne og leverer fødevarerne. De ubemandede butikker skal som udgangspunkt drives af Let-Købs købmænd, som ved siden af driften af deres eksisterende Let-Køb butik også skal stå for driften af en ubemandet butik.

– Let-Køb er en meget fleksibel butikskæde, som findes i mange forskellige konstellationer, og nu kan vi styrke vores lokale Let-Køb-købmænd med tilføjelsen af ubemandede butikker der, hvor det ikke giver mening at have en almindelig dagligvarebutik. Det betyder, at de kan tilbyde dagligvarer døgnet rundt, hvilket særligt kan være en fordel for Let-Køb-butikker i ferieområder, hvor butikken er lukket eller har indskrænkede åbningstider dele af året. Vi glæder os derfor rigtig meget til at prøve kræfter med det nye koncept i samarbejde med APCOA PARKING og Retail360, siger Esben Keller, kædedirektør for SPAR, Min Købmand og Let-Køb.

Butikkerne skal drives af Let-Køb-købmænd i nærområdet, som sørger for jævnligt at levere varer til butikkerne og fylde op på hylderne og tilpasse sortimentet til lokalområdet. Kunderne kan forvente over 500 forskellige varer, og sortimentet henvender sig særligt til dem, der er på farten. Butikkerne kan også benyttes som redning til den hurtige aftensmad eller mangler i husholdningen. Kunderne opnår adgang til butikken via en app, som kan tages i brug, når kunden har oprettet sig med NemId eller MitId.

Hos APCOA PARKING er glæden over samarbejdet stor, da konceptet giver helt nye muligheder for udnyttelsen af en parkeringsplads. En stor motivation for at APCOA PARKING har indgået samarbejdet om de ubemandede butikker er, at konceptet passer rigtig godt til APCOA PARKINGs eget Urban Hubs koncept, som går ud på at forbinde parkering med mobilitet og tjenester til det moderne byliv, der skal lette logistikken og de praktiske gøremål i danskernes hverdag – et koncept der i dag allerede byder på f.eks. pakkebokse, reparation af bilruden og udlejning af elløbehjul.

– Vi vil revolutionere parkeringspladsen, og derfor er vi enormt stolte af samarbejdet og konceptet med Retail360 og Dagrofa. Det er et unikt og nytænkende koncept, der vil give merværdi til parkeringspladsen, som har et uudnyttet potentiale med ofte store og rummelige arealer. Vi kan derfor bruge pladsen til at lave en “alt-i-én” løsning, hvor hverdagens gøremål samles på ét sted, så danskerne kan bruge mindre tid i hverdagen på at løbe praktiske ærinder. At vi nu får mulighed for at bringe dagligvarer direkte til parkeringspladsen, er et stort skridt på vejen, fortæller Dan Kirk, chef for Marketing, Forretningsudvikling og Kundeservice i APCOA PARKING.

Nemt og hurtigt at handle

Direktør Mads Laursen har sammen med sin kompagnon Michael Hansen under selskabet Retail360 udviklet konceptet til den ubemandede butik.

– Visionen med at tilbyde døgnåbne butikker uden bemanding er blevet muligt med udviklingen af højteknologiske indgangsløsninger, kassesystemer og overvågning. Vi leverer de ubemandede butikker som plug-and-play. Dvs. der bare skal tilsluttes strøm, internet og fyldes varer på hylderne og en til to dage efter, er du køreklar, siger Mads Laursen, direktør hos Retail360.

– Vores løsning har et meget højt sikkerhedsniveau. Butikken er videoovervåget, og indgang kan kun ske via oprettelse med NemID eller MitID som også sikrer, at ingen under 16 kan få adgang. Det er samtidig nemt og brugervenligt at oprette sig og bruge systemet. Skulle man alligevel være i tvivl om noget, kan man finde kundeservicenummeret i butikken eller i appen og kontakte os 24 timer i døgnet.

Løsningen kræver kun hvad der svarer til arealet på en 40 fods container – ca. 28 kvm. Derfor er den let at placere på mange parkeringsarealer, uden det er til gene for brugerne. Ligeledes kræver det kun tilslutning af el for, at butikken kan komme i drift.

Stort potentiale

Samarbejdet mellem APCOA PARKING, Retail360 og Dagrofa går i første omgang ud på at teste tre nye, ubemandede Let-Køb-butikker. De første tre testbutikker åbner i løbet af foråret. Herefter er det ambitionen, at samarbejdet skal munde ud i flere ubemandede Let-Køb butikker rundt i landet.

APCOA PARKING administrerer 2.500 parkeringspladser i Danmark, og ser sammen med Retail360 et stort potentiale i at udvide konceptet til også at omfatte andet end dagligvarer. Konceptet kan videreføres i mange forskellige varianter, og med tiden kan ubemandede blomsterbutikker, caféer eller take-away også være en mulighed.

Danmarks største salgs- og logistikselskab, Dagrofa Logistik, og Dagrofa Foodservice, som er ledende leverandør til restauranter, hoteller og kantiner.

 

Pressefoto