Nyt klinisk studie kan føre til klare anbefalinger om at lade sig vaccinere mod allergi, hvis du lider af allergisk astma. Det oplyses i en pressemeddelelse.
Som de første i verden viser forskere fra Lungeforskningsenheden på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, at hvis du er blandt de 200.000 danskere, der lider af allergisk astma, så kan du forebygge luftvejsinfektioner og forværring af din astma, hvis du gennemgår et behandlingsforløb med allergivaccination.
– Vi er overraskede over den klare effekt allergivaccination ser ud til at have på antallet af behandlingskrævende luftvejsinfektioner og astmaforværringer. Både når vi taler om helårs- og sæson allergikere med astma, siger Christian Wøhlk der er læge og ph.d-studerende på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Studiet bygger på data fra Lægemiddelstatistikregisteret og Det Danske Patientregister. Læs videnskabelig artikel
Virus udløser akutte forværringer
Mange oplever, at de særligt i vinterhalvåret har lange og hyppige sygdomsperioder. I følge forskerne er det virus, der udløser de akutte forværringer af astma. Noget tyder på, at kombinationen af allergi, at være udsat for det pågældende allergen og virusinfektion øger risikoen for infektion i lungerne, som kræver behandling. Derfor vil forskerne nu undersøge effekten af husstøvmide allergivaccination på immunforsvaret i et nyt klinisk studie.
– Selvom årsagen ikke er helt klarlagt, så tyder forskningen på, at immunforsvaret hos patienter med allergisk astma, har en nedsat evne til at udskille centrale forsvarsstoffer mod virus- og bakterieinfektioner. Dette respons ser ud til at blive stærkt forbedret efter allergivaccination, siger Christian Wøhlk.
En hel ny forståelse af allergi
I forsøget undersøger forskerne celler fra luftvejene før og efter en allergivaccination, og tester deres evne til at frigøre naturlige forsvarsstoffer overfor virus.
– Vi håber, at vores forskning kan give en helt ny forståelse af allergi som en årsag til et svækket immunrespons ved astma, som vi kan behandle med allergivaccination. På sigt kan vi forhåbentlig hjælpe nogle af de mange mennesker, der døjer med astma og nedsat livskvalitet pga. hyppige luftvejsinfektioner, slutter Christian Wøhlk.
Det er endnu uvist, om behandlingen også vil have en forebyggende effekt på COVID-19 infektioner, og han understreger, at der ikke findes data på, at sæson- eller helårsallergi er en risikofaktor for COVID-19 infektion.
Forskergruppen søger personer, der lider af astma og husstøvmide allergi og som har lyst til at deltage i forsøget. Lungeforeningen har doneret 100.000 kr. til forsøget.
FAKTA om allergivaccination
Typisk varer et fuldt vaccinationsprogram tre år, hvor man efter det første år gør status for at vurdere effekten af behandlingen. 70-80 % af dem der bliver vaccineret, får en betydelig reduktion i deres allergisymptomer, 5-10 % bliver symptomfrie og 5-10 % oplever desværre ikke den store effekt. Det er fortsat uklart hvorfor.
FAKTA om forsøget:
- Allergivaccinationen foregår med tabletter, og deltagerne skal tage én tablet hver dag i 6 måneder.
- Forsøget udføres på Bispebjerg Hospital og indebærer i alt 11 besøg over 8-9 måneder, hvor man bliver undersøgt for astma og allergi på en højt specialiseret afdeling. Der skal desuden gennemføres to kikkertundersøgelser af lungerne før og efter behandling for at undersøge evnen til at udskille forsvarsstoffer.
- Det gennemføres som et lodtrækningsforsøg med 40 deltagere, hvor halvdelen behandles med Acarizax (husstøvmide allergivaccination) og den anden halvdel får uvirksomt stof (placebo). Placebogruppen vil efter studiets afslutning få mulighed for at få 6 måneders Acarizax behandling som dem i den aktive gruppe.
- Du kan deltage, hvis du er mellem 18 og 65 år, har astma og er i fast behandling med astmamedicin. Desuden skal du have husstøvmideallergi og ét eller flere af følgende symptomer ved eksponering: Kløende øjne eller næse, løbende øjne eller næse, nysen eller stoppet næse.
- Man kan ikke deltage, hvis man er aktiv ryger, tidligere har røget, eller hvis man tidligere har fået behandling med allergivaccination i nogen form.
- Læs mere om forsøget: https://www.lungeforskning.dk/forskning/vital/
- eller www.forsøgsperson.dk.