Gennem rådgivning, undervisning, forskning og udvikling af retningslinjer inden for børnefarmakologi skal nyt videnscenter øge viden og sikre kvaliteten af medicinering til børn i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Målet er en mere sikker og effektiv medicinering af alle børn samt at øge bevidstheden om bivirkninger og risici ved medicinering af børn.
Medicinsk behandling af børn kan være særdeles udfordrende. Ofte er medikamenter og doseringer alene testet på voksne. Men nu skal et nyt Videnscenter for Børnefarmakologi på Bispebjerg Hospital fremme viden, forskning og formidling om anvendelse af lægemidler til børn og sikre endnu bedre behandling.
Eksempelvis er 90 procent af de lægemidler, der anvendes på afdelinger for nyfødte børn i Danmark, ikke godkendt til nyfødte, og på en almindelig dansk børneafdeling er omkring halvdelen af de anvendte lægemidler ikke godkendt til børn, oplyser overlæge Christina Gade, den ene af centrets to daglige ledere.
“Tallene fortæller os, at der ikke udvikles og markedsføres nok medicin til børn, hvilket er et stort problem, som betyder, at børn er ekstra udsatte for terapisvigt og medicinfølgevirkninger. På trods af gode initiativer som EU-forordningen fra 2006, der kræver, at børn skal inkluderes tidligere i udviklingen af lægemidler, er vi meget langt fra at være i mål,” siger Christina Gade.
Sikker og effektiv medicin
Derfor er det nødvendigt at begynde at anskue problemet på nye måder, hvilket inkluderer at samle al den viden som genereres i de akademiske miljøer samt inddrage ekspertviden, for derved sikre den bedst mulige lægemiddelbehandling til børn, understreger hun.
Det nyåbnede og højtspecialiserede videnscenter har base i Klinisk Farmakologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, og målgruppen er sundhedsprofessionelle, forskere og klinikere.
Gennem rådgivning, undervisning, forskning og udvikling af retningslinjer inden for børnefarmakologi skal centret øge viden og sikre kvaliteten af medicinering til børn i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Målet er en mere sikker og effektiv medicinering af alle børn, samt at øge bevidstheden om bivirkninger og risici ved medicinering af børn.
“Samarbejde mellem fagpersoner er et nøgleord, når det handler om at sikre endnu bedre behandling af børn i fremtiden. Derfor ligger nærhed og kort afstand til kliniske beslutninger ligger os højt på sinde. Det samme gælder sikkerhed for implementering af de gode løsninger,” siger Christina Gade.
Tværfagligt samarbejde
Målet er at styrke samarbejdet mellem klinikere, forskere og sundhedsmyndigheder for at fremme udviklingen af sikre og effektive behandlinger til børn, pointerer hun.
“Vi vil arbejde for at udvide vores netværk af eksperter på området, arrangere konferencer og workshops samt udvikle retningslinjer og anbefalinger inden for børnefarmakologien,” forklarer Christina Gade.
Centeret deler matrikel med andre højtspecialiserede farmakologiske rådgivningsenheder som eksempelvis Giftlinjen og TrygMor, og vil desuden have tætte samarbejder med Sygehusapoteket og børneafdelingerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland samt Børne- og Ungdomspsykiatrien.
Fakta:
- Den daglige ledelse varetages ud over Christina Gade af Jon Trærup Andersen, professor i pædiatrisk Farmakologi og ledende overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling.
- Det økonomiske grundlag for etableringen af Videnscenter for Børnefarmakologi er Region Hovedstadens Budgetaftale 2021, hvor der gennem en årlig fast bevilling er afsat midler til at øge fokus på en mere sikker medicinering af børn.