Seks foreninger ved Københavns Havn har slået sig sammen for at give flere mulighed for at opleve glæden ved kajak, SUP, rafting og andre former for friluftsliv på og ved vandet. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.
Hvordan udvikler man mere vandfriluftsliv i Københavns Havn? Og hvordan får man dem, der er uvante med aktiviteter på eller ved vandet, til at blive så glade for eksempelvis at ro kajak eller stå på SUP, at de melder sig ind i en forening, hvor de kan dyrke deres nyfundne glæde ved vandfriluftsliv? Man opretter eksempelvis et foreningsfællesskab, der har lige præcis det formål: At fremme og udvikle mulighederne for vandfriluftsliv i Københavns Havn.
Fælleskabet hedder Foreningsbyen Slusen, og medlemmerne af det er seks foreninger, der alle har det til fælles, at de gør sig i friluftsliv for børn og voksne på og ved vandet: Sportskollektivet. CPH Outdoor. Copenhagen Watersports. Haveforeningen Sønderbro. Spejderne ved Sluseholmen. Og Bryggen SUP Club.
Navnet på fællesskabet kommer af placeringen nær slusen i den sydlige ende af havneløbet. Nærmere bestemt ved HavneSlusen Nord, hvor en ny flydende bro betyder nem adgang til vandet.
300.000 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv
Et ønske om at få mere gang i vandfriluftslivet kræver imidlertid ikke bare tilgængelighed til vand, det kræver også det nødvendige udstyr. Derfor har Foreningsbyen Slusen søgt støtte hos blandt andet Udlodningsmidler til Friluftsliv, der har givet et tilskud på 300.000 kroner.
Pengene er gået til alt fra grej til børnevenlige aktiviteter, som primært vil foregå ved vandet: bålgryder, pandekagepander og fiskesæt, til redningsveste, våddragter, SUP-boards, kajakker, surfski samt den dyreste post på budgettet: en gummibåd. Også kaldet en raft.
For en af de mere specielle vandaktiviteter, som Foreningsbyen Slusen gerne vil gøre det muligt for flere at prøve, er rafting.
”Det er en udfordring at opleve rafting ret mange steder i Danmark, fordi forholdene ikke er til det. Men her ved Slusen er der god strøm i vandet, så vi håber, at rigtig mange har lyst til at komme og prøve,” siger projektleder Cecilie Lundholdt.
Et af de tiltag, foreningsbyen Slusen har gjort for at tiltrække nye brugere til vandfriluftslivet, er gratis introhold. Blandt andet i disciplinen rafting, som de to kvinder Kiri og Nadia har tilmeldt sig.
”Jeg kan godt lide rafting, fordi det kræver koncentration. Jeg mister tidsfornemmelsen på den gode måde, og jeg er rigtig glad for, at der nu er en mulighed for rafting lige her i København,” siger Kiri.
Hun bakkes op af Nadja, der især nævner sammenholdet i båden som et stort plus. Og fortsætter:
”Fra min lejlighed på Sluseholmen kan jeg se sluseløbet og strømmen i vandet og har længe haft lyst til at prøve rafting,” siger Nadia.
”I min opgang har vi kajakker og andet udstyr i kælderen, men det bliver hurtigt uoverskueligt at skulle slæbe det op gennem blandt andet cykelkælderen. På den her måde er det meget nemmere.”
Fokus på fællesskabet
Med nemmere mener Nadia både tilgangen til vandet og det nybyggede lokale ved Havneslusen Nord, som de seks foreninger i fællesskab har indrettet med grej.
Det hele er via et bookingsystem til fælles gratis benyttelse af medlemmerne af de seks foreninger under foreningsbyen Slusen. Herunder de nye medlemmer, som Foreningsbyen Slusen håber kommer til som følge af blandt andet introholdene.
Netop den fælles tankegang er vigtig for Friluftsrådet.
”Noget af det, vi har fokus på, er at støtte projekter, der imødekommer flere forskellige brugergruppers behov i det samme område. Med fælles faciliteter og grej er foreningsbyen Slusens projekt et rigtig godt eksempel på det,” siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.
Projektet har også modtaget støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, fordi et af formålene med etableringen af Foreningsbyen Slusen er at fremme friluftsliv ved og på vandet for særlige målgrupper.
Heriblandt dem, der ikke har økonomi til selv at investere i udstyr, samt udsatte unge i lokalområdet. For sidstnævntes vedkommende har foreningsbyen blandt andet planer om et forløb for udfordrede unge piger.