Københavns Kommune har åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
Når et barn eller en ung oplever psykisk mistrivsel, er det vigtigt, at hjælpen er let og hurtigt tilgængelig, så der kan gribes ind, før mistrivslen udvikler sig i en mere alvorlig retning. Derfor skal der være ét sted, hvor københavnske børn, unge og deres forældre kan henvende sig, når de har behov for hjælp og vejledning.
Københavns Kommune har fra årsskiftet åbnet en ny fælles indgang til lettere behandlingstilbud for københavnske børn og unge, der oplever mistrivsel i en grad, der påvirker deres hverdag.
”Alt for mange københavnske børn og unge bliver ramt af psykisk mistrivsel. For nogle bliver udfordringerne så svære, at det går ud over deres hverdag og skolegang. At få hjælp tidligt er helt afgørende for de børn og unge, og det har vi arbejdet med i årevis med en bred vifte af tilbud. Nu gør vi det endnu lettere at få den rette hjælp i rette tid ved at samle de forskellige tilbud under én fælles indgang,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Én indgang samler flere tilbud
Den nye ’Indgang til bedre mental sundhed’ er etableret på baggrund af et nyt lovkrav til alle kommuner om, fra januar 2025, at have et lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel. Indgangen samler en række af Københavns Kommunes allerede eksisterende tilbud til børn og ung½e og gør det lettere at finde frem til det rette.
Indgangen er etableret i et samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen samt Socialforvaltningen.
”Trivsel er forudsætningen for et godt børne- og ungdomsliv. Som borgmester, politiker og far er det en topprioritet for mig, at børn og unge, som måtte opleve mistrivsel, får den rette hjælp på det rette tidspunkt. Det hjælper den nye indgang med. Min ambition er, at København bliver danmarksmester i børneliv, og derfor er det vigtigt, at vi gør det nemt og overskueligt for dem, der måtte have brug for vores hjælp,” siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).
”I en stor kommune som København kan det være svært at finde ud af, hvilken dør man skal ind ad for at få hjælp. Det kan skabe stor usikkerhed og frustration for familier, som står midt i at skulle tage sig af et barn, som har angst, er deprimeret eller måske har en spiseforstyrrelse. Nu gør vi det lettere for familierne at få den rette hjælp hurtigt, hvad enten der er brug for rådgivning, behandling eller et mere specialiseret tilbud i Socialforvaltningen,” siger socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).
Kræver ikke henvisning
Man kan som forælder eller ung over 15 år, uden forudgående henvisning, selv kontakte ’Indgang til bedre mental sundhed’.
Ved den første kontakt vurderes det, om der er brug for en forsamtale med en psykolog eller en børne- og ungerådgiver, som kan hjælpe med at afklare, om behandling i et af kommunens lettere behandlingstilbud er relevant for barnet eller den unge. Hvis ikke, guides man videre til anden relevant hjælp i kommunen eller civilsamfundet, og hvis det vurderes, at der er tale om en naturlig og forbigående psykisk reaktion, får man gode råd til, hvordan man kan håndtere dette.
Fakta om indgangen
- Alle kommuner er som led i den nationale psykiatriplan fra 2023 forpligtet til at etablere et lettilgængeligt tilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel inden udgangen af 2025.
- ’Indgang til bedre mental sundhed’ er en fælles kommunal indgang til lettere kommunale behandlingstilbud for børn og unge fra børnehaveklasse til og med det 17. år, der bor i Københavns Kommune, og som oplever psykisk mistrivsel eller symptomer på psykisk lidelse.
- ’Indgang til bedre mental sundhed’ er placeret i Københavns Kommunes Center for Mental Sundhed og følger Sundhedsstyrelsens faglige ramme for det kommunale behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel.
- Kontakt til indgangen er gratis og kræver ikke henvisning. Indgangen tilbyder vejledning til forældre, børn og unge samt eventuelt mulighed for samtale med en psykolog eller en børne- og ungerådgiver.
- ’Indgang til bedre mental sundhed’ kan henvise til 8 forskellige kommunale behandlingstilbud, der er målrettet forskellige former for psykisk mistrivsel. Hvis barnet eller den unge ikke er i målgruppen, guides man videre til anden relevant hjælp.