Regeringen og Københavns Kommune har indgået en samarbejdsaftale, der bl.a. skal øge andelen af almene boliger til 40 procent i nye boligområder, samt sikre flere billige boliger til studerende og hjemløse i hovedstaden.

Foto ABW

Der er et stort behov for flere billige boliger i København. Derfor har regeringen indgået en samarbejdsaftale med Københavns Kommune, der skal sikre flere billige boliger til både studerende, familier og hjemløse.

Samarbejdsaftalen er den første af sin slags og skal sikre, at initiativerne fra boligaftalen fra november 2021 ’Fonden for blandede byer – flere billige boliger og en vej ud af hjemløshed’ bliver til virkelighed.

Som en del af boligaftalen blev der afsat 10 milliarder kroner i Fonden for blandede byer. Det er blandt andet ved hjælp af de midler, at andelen af nye almene boliger hæves til 40 procent i byudviklingsområderne frem til 2031 i Københavns Kommune.

Der skal også etableres flere almene boliger i eksisterende boligområder, eksempelvis via etablering af taglejligheder, og Københavns Kommune forpligter sig til at undersøge, hvordan 4.000 ungdomsboliger kan blive opført hurtigere end planlagt, samt at udarbejde en hjemløseplan.

”Med boligaftalen fra november sidste år lagde vi det økonomiske fundament for langt flere billige boliger i hele landet. Med aftalen med Københavns Kommune sikrer vi, at det rent faktisk bliver omsat til billige boliger for folk, der gerne vil bo i hovedstaden. Det er vigtigt for at sikre en mere blandet by, hvor folk med forskellig indkomst kan bo side om side,” siger indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen.

”Det er på mange måder en historisk aftale, vi har indgået. 40 pct. almene boliger betyder, at byudviklingsområderne ikke kun bliver for dem med den store pengepung. For mig er det et mål, at vi kan tilbyde vores egne børn, som er født og opvokset her i København, et sted at bo. At vi kan tilbyde en bolig til lærlingen eller den studerende udefra, hvis største drøm det er at bo og leve i København. Og at vi kan tilbyde vores mest sårbare og udsatte ekstra billige boliger, de kan betale. Aftalen betyder, at udviklingen af København i mange år frem bliver mere fælles, mere lige og mere grøn,” siger Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København.

“Det er en afgørende og banebrydende aftale, når det kommer til at sikre flere billige boliger i København fremover. De tusindvis af ekstra almene boliger, der nu bliver sikret, kommer vi til at have stort behov for i mange år fremover. Aftalen viser, at vi kan forbedre byens udvikling markant, når regeringen og Københavns Rådhus finder sammen,” siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Line Barfod.

Kilde.