Københavns Politi forlænger tre nattelivszoner, så alle nattelivszoner i politikredsen nu gælder frem til den 31. maj 2025. Tre af zonerne udløb ellers medio september.
I september 2021 etablerede Københavns Politi fire nattelivszoner i områder af Indre By, hvor der er mange beværtninger og mange nattelivsgæster. Siden er den ene af zonerne blevet udvidet, ligesom der er indført forbud mod ikke-nødvendig kørsel i to zoner i tidsrummet fra midnat til klokken 5. Kørselsforbuddet forlænges også og udløber samtidig med nattelivszonerne.
De tre øvrige nattelivszoner udløber medio september, men bliver nu forlænget, så alle fire zoner gælder indtil den 31. maj 2025.
”I en nattelivszone har vi mulighed for at bortvise personer, der tidligere er dømt for fx vold i nattelivet, eller som tidligere har skabt utryghed i nattelivet, og derfor er de et godt værktøj for os i vores arbejde for at styrke tryghed for nattelivsgæsterne og beboerne i området,” siger Politiinspektør Tommy Laursen.
Vores erfaringer og analyser peger fortsat på, at de fire zoner er placeret i de områder af byen, hvor der er mest intensivt natteliv, og derfor bliver der ikke pillet ved placeringerne. De fire zoner dækker områder omkring Gothersgade, Vesterbrogade ved Rådhuspladsen, Kødbyen og Vestergade. Du kan se de nærmere afgrænsninger af hver af zonerne her.
Københavns Politi er til stede i nattelivet og i nattelivszonerne med både gående, ridende og kørende patruljer. Vi er der for at lægge en dæmper på konflikter, før de eskalerer og skabe tryghed, og har bl.a. et tæt samarbejde med Københavns Kommune og natteværterne både torsdag, fredag og lørdag.
Fakta om nattelivszoner
Siden den 1. juli 2021 har det været muligt at forbyde personer, der er dømt for visse former for kriminalitet fx vold i nattelivet, at færdes og tage ophold på serveringssteder, der serverer stærk alkohol, over hele landet samt i definerede nattelivszoner i tidsrummet 24.00-05.00.
En person kan idømmes et nattelivsforbud efter straffelovens § 79 c ved:
– Overtrædelser af straffeloven vedr. personfarlig kriminalitet og hærværk
– Overtrædelser af lov om knive og blankvåben
– Overtrædelser af lov om våben og eksplosivstoffer
Bryder den dømte forbuddet, er der i førstegangstilfælde udsigt til en bøde på 10.000 kr. Ved gentagelse vil straffen som udgangspunkt være fængsel i 30 dage.
Ud over muligheden for at idømme personer, der har begået kriminalitet som fx vold i nattelivet, et forbud, har politiet pr. 1. juli 2022 også fået mulighed for at give et påbud til personer, der i nattelivet skaber utryghed. Med et påbud bliver de personer bedt om at forlade en eller flere nattelivszoner frem til kl. 05 den følgende morgen.
Samtidig blev det muligt at indføre kørselsforbud på hele eller dele af offentlige veje og private fællesveje i nattelivszoner i tidsrummet fra kl. 24 til kl. 05, når ordensmæssige hensyn taler for det. Kørselsforbuddet gælder al unødvendig kørsel i zonerne. Kørsel, der foretages af beboere i eller omkring nattelivszoner, vil almindeligvis være nødvendig kørsel. Københavns Politi indførte tidligere i år kørselsforbud flere steder i Indre By.