Lyset skal bæres frem, når over 100 korsangere fra seks forskellige kor, heriblandt Vesterbro Sogn Børne- og Ungdomskor, indtager Tivoli i København fredag den 13. december til et stemningsfyldt Luciaoptog klokken 17.30. Optoget, der begynder ved Svingkarrusellen, vil lyse vinteraftenen op, mens luciasangere, iført hvide kjoler og bærende på lys, fremfører klassiske julesange og salmer. En ældgammel tradition, der bringer sang og lys i mørket.

Lucia Tivoli Foto Michelle Berg

Lucia-optoget i Tivoli er en velkendt tradition, der markerer Luciadagen den 13. december. I år deltager mere end 100 korsangere fra København og omegn, der sammen vil skabe en stemningsfuld oplevelse med sang og lys. Optoget begynder ved Svingkarrusellen klokken 17.30 og bevæger sig gennem forlystelseshaven, hvor kormedlemmerne vil synge julesange og salmer som ”Et barn er født i Betlehem”, ”Santa Claus is coming to town”, og ”Dejlig er den himmel blå.”

En central figur i optoget er Luciabruden, der i år er Lily fra Lillerød Kirkes Ungdomskor:

”At være Luciabrud er noget man drømmer om, når man er lille, og jeg er ingen undtagelse. At skulle bære lys og sang frem er noget særligt. Det handler om fællesskabet, og det er en ære at få lov til at gå inde i Tivoli som Luciabrud. Jeg glæder mig meget”.

Aftenens dirigent, Bente Kiil Toftegaard, siger:

”Jeg har sammen med mit kor, Brønshøj Kirkens Pigekor, deltaget til Lucia i Tivoli i mange år, og dette år indtager jeg rollen dirigent for de seks kor, der stiller op. Det er en fantastisk oplevelse for mig og de mange korsangere at være en del af Lucia i Tivoli. Vi glæder os til at sprede lys og god stemning i forlystelseshaven.”

En svensk tradition
Lucia-optoget er en svensk tradition, der for længst har vundet indpas i Danmark. Traditionen stammer fra middelalderen og hylder den hellige Lucia, som ifølge legenden brændte sine ejendele af for at hjælpe de fattige og blive en martyr for sin tro. Navnet Lucia kommer fra det latinske ord LUX, som betyder lys, og det er netop lys, der er symbol på både håb og fællesskab.

De seks kor, der deltager i Luciaoptoget i Tivoli er:

  • Brønshøj Kirkes Pigekor
  • Frederiksberg Sogns Ungdomskor
  • Hillerød Kirkes Pigekor
  • Lillerød Kirkes Ungdomskor
  • Simon Peters Kirkes Ungdomskor
  • Vesterbro Sogn Børne- og Ungdomskor

Fakta om Lucia myten
Som en del af den store nedtælling til Juleaften spiller den 13. december, kendt som Luciadagen, en ikke helt uvæsentlig rolle. Der er tale om en ældgammel svensk skik, hvor et fakkeloptog gik fra ødegård til ødegård med den vakreste pige forrest for at vække gårdens karle.

Den 13. december er luciadag. Navnet Lucia stammer fra det latinske ord LUX, der betyder lys. Lucia skal ifølge legenden have levet under Diocletians kristenforfølgelser, hvor hun blev martyr. Det skete, da hun blev kristen efter at have oplevet sin mor blive helbredt ved Agathe af Cathanias grav, hvor Agathe også viste sig for de to.

I taknemmelighed gav Lucia sine ejendele til de fattige og bragte mad til dem. Hun havde lys på hovedet, så hun havde begge hænder fri til at hjælpe. Lucias forlovede blev så gal over denne godgørenhed og at hun havde givet sine ejendele bort, at han meldte hende til myndighederne. De bestemte, at hun skulle tilbringe sin tid på et bordel, men da hun skulle sendes af sted, kunne end ikke vilde okser flytte hende fra jorden. De forsøgte at brænde hende, men heller ikke det lykkedes, og først da de jog et sværd gennem hende, døde hun. Så dramatisk bliver det ikke i Tivoli, når Luciadagen markeres. Kilde: Den Store Danske.

www.tivoli.dk