København vil nu opkræve bod, når leverandører afsløres i at underbetale deres medarbejdere. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

København vil nu opkræve bod, når leverandører afsløres i at underbetale deres medarbejdere. Samtidig bliver det et krav, at lønudbetaling skal ske digitalt, så den kan dokumenteres og automatisk bliver registreret hos skattemyndighederne.

Det skal kunne mærkes på pengepungen, hvis man som leverandør til Københavns Kommune ikke betaler sine medarbejdere den løn, de har ret til. Derfor gav Borgerrepræsentationen i går grønt lys til, at kommunen skærper sin arbejdsklausul. Det betyder blandt andet, at leverandører, der snyder med lønudbetalingen, fremover vil blive mødt med et krav om bod, der svarer til 50 procent af underbetalingen i den pågældende sag.

Leverandører er fx entreprenører, som bygger nye skoler for kommunen, eller virksomheder, der leverer serviceydelser inden for rengøring og transport.

Overborgmester Lars Weiss (S) glæder sig over, at kommunen nu kan tage endnu et våben i brug i kampen mod social dumping: ”Det er noget svineri, når virksomheder spekulerer i underbetaling af medarbejdere. Det vil vi ikke acceptere her i København. Derfor er jeg glad for, at vi nu får mulighed for at opkræve bod, der rammer dem, der snyder, dér hvor det gør ondt – nemlig på tegnebogen. Det er med til sikre fair konkurrence for alle de virksomheder, der spiller efter reglerne og har orden i tingene,” siger overborgmester Lars Weiss (S).

Hvis en leverandør afsløres i at underbetale sine medarbejdere, stiller Københavns Kommune allerede i dag krav om, at leverandører efterbetaler det fulde beløb, medarbejderne har til gode. I 2019 afdækkende indsatsteamet underbetaling for knap 1,5 mio. kr., som blev efterbetalt til medarbejderne. Oveni kommer nu kravet om bod, så virksomhederne skal betale 50 procent oven i beløbet. Det nye krav omfatter alle sager, hvor underbetalingen svarer til 15 procent af medarbejderens samlede løn eller mere, og det ville i 2019 have kostet de virksomheder, som snød med løn, 552.000 kroner ekstra.

Fremover vil Københavns Kommune også stille krav om, at leverandører gennemfører lønudbetalinger digitalt. Det skal gøre det lettere at kontrollere, at lønudbetalingerne rent faktisk finder sted og indberettes til Skat. Derudover gør skærpelsen af arbejdsklausulen det også muligt for kommunen at opkræve bod, hvis en leverandør ikke har tegnet arbejdsskadeforsikring på sine medarbejdere.