Kommunen har afdækket rekordmange tilfælde af social dumping. Ny årsrapport baner vejen for at stramme grebet om virksomheder, der løndumper.
Hele 224 tilfælde af social dumping har Københavns Kommunes indsatsteam afdækket blandt kommunens leverandører i 2018. Samtidig har kommunen sikret en efterbetaling på ca. 3,2 mio. kr. til underbetalte medarbejdere.
Det er resultaterne, efter at Københavns Kommune ved årsskiftet sidste år oprustede med et nyt, internt indsatsteam, der udfører målrettede kontroller der, hvor der vurderes at være en reel risiko for snyd. Nu gør kommunen status over indsatsen – og resultaterne er over al forventning.
”I København vil vi ikke acceptere social dumping. De stærke resultater viser med al tydelighed, at indsatsen er ekstremt effektiv. Ikke alene har vi afdækket rekordmange tilfælde af social dumping – vi sikrer også, at virksomhederne rent faktisk retter op på forholdene. Nu skal vi bruge erfaringerne til at gøre indsatsen endnu mere målrettet, så vi fortsat giver de virksomheder, der fusker og løndumper, kamp til stregen,” siger overborgmester Frank Jensen (S).
Det nye indsatsteam har haft stort fokus på at sikre, at virksomhederne retter op på forholdene og at medarbejderne får efterbetalt den løn, de har ret til – hvilket er sket i samtlige afsluttede sager. I alt har kommunen krævet en tilbagebetaling på knap 3,2 mio. kr. Det svarer til knap 15.700 kr. til hver medarbejder, der er blevet underbetalt.
Blandt andet har indsatsteamet afsløret en sag på et af kommunens byggerier, som endte med at 19 medarbejdere hos en underleverandør fik efterbetalt i alt ca. 1,55 mio. kr. efter flere måneders underbetaling. Det er det største enkeltbeløb i kommunens indsats mod social dumping.
”Københavns indsats viser, at de pæne ord i klausulerne kun kommer til sin ret, når der også sættes ind med kontrol. Indsatsteamets resultater og fokus på områder, hvor der er størst risiko, lover godt for den fremtidige bekæmpelse af social dumping. Vi er yderst tilfredse med Københavns indsats og håber, den kan være til inspiration for andre offentlige bygherrer,” siger Palle Bisgaard, næstformand for Byggegruppen i 3F.
Indsatsteamets erfaringer giver samtidig et detaljeret indblik i, hvilke brancher og jobs, som er i størst risiko for social dumping. Den viden vil kommunen nu bruge aktivt til at sætte endnu mere målrettet ind mod de virksomheder, der er stor risiko for at fuske og løndumpe. Indsatsteamet vil dele deres kontrolmodel og erfaringer med interesserede kommuner og organisationer, som kan bruge det i kampen mod social dumping.