Vi ser stigende smitte i samfundet, og i den seneste uge er antallet af smittede fordoblet. Vi ser således en bekymrende opblussen i epidemien. Således skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Det har betydning for smittespredning, hvor mange vi samles, og særligt i efteråret og vinteren, hvor vi søger mere indenfor, udgør antallet en risiko. Derfor er det vigtigt, at vi i den kommende tid har et særligt fokus på, at vi skal være sammen med færre personer, i kortere tid og ikke med for mange forskellige.
På den måde kan vi alle bidrage til at undgå smittespredning og opretholde en hverdag, hvor vi går i skole og på arbejde.
”Det vigtige for os alle er, at vi finder en måde at være sammen på, hvor vi kan holde fast i en hverdag med skole, arbejde og et socialt liv – men hvor vi alle er bevidste om, at smitten er her, og vi skal passe på os selv og hinanden. Og der er et af værktøjerne, at vi ses med færre mennesker, end vi har været vant til,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen udgiver i dag gode råd til, hvordan man kan være sammen med andre og samtidig forebygge smittespredning med COVID-19.
”Vi har gjort vores gode råd mere præcise, og det centrale er, at vi skal begrænse vores nære omgangskreds. Vi skal holde os til en fast lille omgangskreds på højest 10 forskellige personer, ud over vores egen husstand. Og hvis det kan lade sig gøre, så prøve at mødes uden for. Og så, i en periode, aflyse aftaler med personer, som vi ikke plejer at ses med,” uddyber Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen anbefaler blandt andet, at man kan holde kontakten med familie eller venner uden at mødes fysisk, fx ved at ringe sammen eller med virtuelle møder.
Sundhedsstyrelsen følger epidemiens udvikling løbende, og vil justere de gode råd til socialt samvær, når der sker en positiv udvikling i smittetallene. De gode råd vil dog senest blive revideret i uge 48.
Pjecen kan læses her:
Socialt samvær i en tid med COVID-19
Se desuden:
Forsamlingsstørrelse og forebyggelse af smitte
Begræns din omgangskreds
- Hold dig til en fast lille omgangskreds på 5-10 forskellige personer, ud over din husstand
- Hvis det kan lade sig gøre så mød hinanden udenfor
- Aflys aftaler med personer du ikke plejer at ses med
- Hold kontakten uden at mødes fysisk, fx med et virtuelt møde
Husk Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd
- Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus
- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
- Host eller nys i dit ærme
- Undgå håndtryk, kindkys og kram
- Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
- Hold afstand – og bed andre tage hensyn