Nok melder kalenderen efterår, men de sidste uger har budt på mange solskinstimer, der har forlænget københavnernes badeiver i byens badezoner, havnebade og bynære strande. At man kan bade midt i en storby, skyldes store underjordiske bassiner og systemer, som er bygget af HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.

Foto ABW

For bare et par årtier siden var havneområdet ikke et badevenligt område. Her var der tale om reel industrihavn med forureningskilder som oliespild, industriaffald og kloakudløb. Med fælles front tog HOFOR og Københavns Kommune de første skridt mod en form for hovedrengøring af havnen tilbage i 1990’erne.

“HOFOR har i samarbejde med Københavns Kommune sat aktivt ind på at reducere overløb til havn og hav, så det nu er muligt at bade i havnen stort set året rundt. Vi har blandt andet anlagt 20 underjordiske bassiner, der tilsammen kan rumme, hvad der svarer til at fylde 95 olympiske bassiner,” fortæller Thomas Jensen, leder af spildevandsdriften i HOFOR og tilføjer:

“HOFOR fortsætter arbejdet og er i fuld gang med at bygge en helt ny infrastruktur med alt fra fx mindre vejbede til de store tunneler, der både kan opsamle og også forsinke regnvandet, så det ikke overbelaster kloakkerne. På den måde er vi med til at sikre endnu flere badedage både sommer og vinter.”

Sommerstatus på badedage
Når man få lyst til en dukkert, er det vigtigt at holde øje med de røde badeflag, der signalerer, at badning frarådes. Kraftige og langvarige regnskyl samt skybrud er nogle af årsagerne til, at de røde badeflag hejses. Det kan dog også skyldes andre forhold som fx alger og andre forureningskilder, der gør havneområdet uegnet til badning.

HOFOR melder, at sommersæsonen 2023 har budt på ti hændelser, der har medført røde flag ved badestederne. Det skyldes, at juli og august var usædvanligt regnfulde måneder, så hverken kloakker eller bassiner kunne håndtere mængderne fuldt ud. Til sammenligning var der kun fem hændelser i badesæsonen sidste år.

Fremtidsregn volder udfordringer
Det er ikke kun Danmark, der oplever flere massive regnfald og skybrud. Det er en generel tendens, som også flere europæiske naboer har oplevet i løbet af den seneste sommerperiode. Mere regn vil komme, og det vil falde mere voldsomt.

HOFOR og Københavns Kommune er i gang med at gøre kloaksystemet klar til fremtidens regn, men der er endnu et stykke vej, før samtlige skybruds- og klimasikringsprojekter står klar i hovedstaden. Pt. er en stor skybrudstunnel på Vesterbro i København og Frederiksberg ved at blive anlagt. Om få år står den klar og kan tilbageholde yderligere 10 mio. liter vand, der ellers ville fylde i kloakken. Det svarer til at fylde Rundetårn med vand hele tre gange. Flere andre store projekter er også på tegnebrættet.

I takt med at HOFOR udbygger kloaksystemet med bl.a. flere bassiner og tunneler, vil det også blive muligt at håndtere større regnmængder. Det vil give færre overløb og derfor forventelig flere badedage. For hver gang et projekt er færdigt, er byen mere klar til at håndtere regnmængderne, og det forventes at ville tage 15 år, før alle projekter er etableret.

Skybrudsprojekter og klimasikring

  • Indsatser for at sikre byen og borgerne mod oversvømmelser ved skybrud, tæller alt fra mindre projekter som vejbede og regnvandskanaler til kilometerlange, underjordiske tunneler og kæmpe bassiner, der kan opbevare regn- og spildevand, til kloaksystemet igen kan rumme det efter kraftig regn og skybrud.
  • I alt har HOFOR 20 underjordiske bassiner med en samlet kapacitet, der svarer til 95 olympiske bassiner.
  • Mange af løsningerne, som HOFOR og Københavns Kommune laver, er ikke kun underjordiske anlæg. Enghaveparken på Vesterbro og den netop indviede Karens Minde Aksen i Sydhavnen er eksempler på løsninger, der indtænker grønne byrum til gavn for byens borgere samtidig med, at de fungerer som store udendørs bassiner, der kan rumme fremtidens massive regnmængder.

Helårsåbne havnebade og badezoner

  • Der er tre havnebade, der har åbent hele året i dagtimerne (Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen) og ti badezoner, der har åbent 24/7 hele året. Se mere på svoemkbh.kk.dk, og tjek om der er rødt badeflag på badevands app’en eller badevand.dk, inden du hopper i.

Læs her.