Fra 2020 skal arrangører af koncerter, festivaler og andre arrangementer på kommunale områder benytter sig af genbrugskrus.
Københavns Kommune vil fra 2020 stille krav om, at arrangører af koncerter, festivaler og andre arrangementer på kommunale områder benytter sig af genbrugskrus. De gamle engangskrus er dårlige for miljøet, og desuden er der penge at hente for en lang række arrangementer, hvis de skifter til de genbrugsvenlige af slagsen.
Engangskrus pynter ikke i landskabet. Desværre er det ofte netop der, de ender, når øllen er drukket og næste koncert begynder. Men det skal være slut fra 2020, har Teknik- og Miljøudvalget besluttet på deres møde mandag den 3. juni. Det betyder, at store arrangementer på kommunal grund i fremtiden skal benytte sig af vaskbare krus, der er mere miljøvenlige.
‘Plastic er ikke bare grimt, når det ligger og flyder i naturen. Det er skadeligt for dyre- og planteliv, og alt for ofte ender det i en havneby som København i havet, hvor det kan flyde rundt i årtier inden, det bliver nedbrudt, eller til forbrænding, hvor det udleder CO2. Hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at nedbringe plastforbruget, er vi nødt til at handle, og derfor siger vi, at man fra 2020 skal bruge genbrugskrus, hvis man vil afholde et arrangement i vores by’, siger stedfortrædende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård Madsen (EL).
Teknik- og Miljøforvaltningen har foretaget en miljøvurdering, der viser, at et vaskbart genbrugskrus skal benyttes 2,7 gange, hvis det skal have lavere klimapåvirkning end et engangskrus. Og det kan i den grad opnås. Et forsøg i 2018 viste, at genbrugskrus i gennemsnit benyttes hele 24,5 gange. Det er også en af årsagerne til, at arrangører kan forvente overskud ved at gå over til genbrug.
‘Det er meget svært at finde et argument for ikke at gøre det her. Ikke nok med, at det er meget klimavenligt, det er tilmed en positiv økonomisk investering for en lang række arrangementer. Det viser også, at vi sagtens kan kæmpe for en CO2-neutral hovedstad uden at frygte for, at bunden går ud af kassen. Her går København forrest med et godt eksempel på en på alle måder bæredygtig omstilling’, siger Karina Vestergård Madsen.
Genbrugskrus sælges typisk med pant til arrangementer, og har derfor en værdi, som gæsterne kan veksle til nye drikkevare eller penge til arrangementet. Erfaringen viser også, at hvis arrangøren giver gæsterne mulighed for at donere deres pant til velgørende formål, eller selv arbejder med at indsamle panten, så kan det være en god forretning. Således kan mellemstore arrangementer tjene op til 1.000 kroner og store arrangementer tjene op mod 55.000, hvis de skifter til genbrugskrus. For små arrangementer kan der forventes et tab, men her åbnes der op for dispensation fra kravet om genbrugskrus, hvis miljøbelastningen er marginal.