Katten er det mest populære kæledyr herhjemme, og hvert år finder Dyrenes Beskyttelses Internater nye hjem til flere tusinde katte og killinger. Der er dog nogle ting, der er gode at overveje, inden man anskaffer sig en kat eller killing.

Foto: ABW

Mange mennesker har en forestilling om, at katte er nemmere at passe end hunde. Men selvom katten ikke skal luftes i snor flere gange dagligt, så har den alligevel behov der skal opfyldes, for at få et godt katteliv.

Katte bliver typisk 12-14 år gamle, men kan blive ældre og er derfor et kæledyr man potentielt kan have i rigtig mange år. Det er derfor vigtigt at tage med i sine overvejelser inden man anskaffer sig et nyt familiemedlem.

Er økonomien til at have en kat?
Selvom det er muligt at få en kat gratis, så koster det penge at have en kat. Man skal indregne udgifter til f.eks. foder, kattegrus, kattebakker, legetøj, kradsetræ, den årlige sundhedsundersøgelse hos dyrlægen, uforudsete dyrlægebesøg, vaccinationer, neutralisering osv. En god sygeforsikring kan også spare en for mange bekymringer.

Det kan derfor være en god hjælp, at man inden anskaffelse af en kat overvejer om man har den ekstra luft i budgettet, det kræver for at kunne passe sin kat ordentligt.

Neutralisering og mærkning
Som katteejer bør du altid få din kat mærket, registreret, neutraliseret og forsikret. En ikke-neutraliseret hunkat med fri adgang til udearealer vil med stor sandsynlighed blive drægtig før eller siden. Her er det hunkattens ejer, som i sidste ende bærer ansvaret for killinger og nye kærlige hjem kan være svære at finde.

Det er også vigtigt at få neutraliseret sin hankat, da en ikke neutraliseret hankat vil have tendens til strejfe mere rundt og oftere komme i slagsmål med andre katte. Derfor vil en ikke neutraliseret hankat have større chance sygdomme som følge af slagsmål. Hvis der er styr på disse ting, har du taget ansvar for din kat og dens trivsel.

En hunkat der bliver drægtig kan blive til 4802 killinger på bare 4 år. Det er derfor vigtigt at få neutraliseret sin kat. (pr-foto)

Generel trivsel
Katte er forskellige og har forskellige behov. Vælger man en langhåret kat, har den brug for pelspleje flere gange ugentligt, hvorimod en korthåret kat ikke kræver nogen særlig pelspleje.

De fleste katte vil dog trives godt med en fast indendørs base med fri adgang til ejers egne udearealer. Det kan være en indhegnet have eller en voliere. På den måde har katten de bedste muligheder for at udfolde sin naturlige adfærd.

Hvis man har sin kat indendørs, kræver det en langt større tids- og ressourcemæssig indsats fra ejerens side. Indekatte kræver dagligt berigende aktiviteter, samvær og stimuli. Generelt er katte er nysgerrige og legesyge dyr, som har brug for masser af aktivering for at trives.

Sådan gør du hjemmet klar til din nye kat

  • Vælg et sted i hjemmet der kan være privat for katten. Her skal den kunne få ro for både børn, gæster og andre dyr i hjemmet.
  • Sørg for at rummet er sikkert og fjern alle potentielle farer for katten såsom rengøringsmidler, ting der kan vælte eller giftige planter.
  • Lav et godt skjulested. En papkasse oven på et højt møbel er ideelt, da katten på den måde har godt overblik.
  • Sørg for at katten har adgang til sin mad og vandskål, samt et godt kradsetræ.
  • Sørg for at katten har legetøj den kan underholde sig selv med.

Kilde DYRENES BESKYTTELSE