Nye regler for Nøglehullet gør det lettere at vælge sunde og grønne løsninger og dermed efterleve de nye kostråd. Det bliver også nemmere at spise sundt på farten. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Fra 1. marts kan flere fødevarer med blandt andet mindre salt, sukker og fedt og flere grøntsager få det ‘fællesnordiske’ ernæringsmærke, Nøglehullet. Nøglehulsmærket justerer kriterierne, så flere produkter fremover kan få mærket uden at gå på kompromis med kvaliteten og sundheden. Dermed bliver det nemmere for danskerne at spise mere grønt, flere bælgfrugter og mere fuldkorn og dermed efterleve de nye kostråd.
– Det bliver nemmere at træffe gode madvalg og efterleve kostrådene, også når du er på farten. Der er øget efterspørgsel efter plantebaserede madvarer og færdigretter. Det tager vi højde for med de nye regler for Nøglehullet, som betyder, at mærket kan komme på endnu flere færdigretter og madvarer med ekstra fuldkorn, grøntsager og bælgfrugter, siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Kød med 60 procent grøntsager
I dag sidder Nøglehulsmærket på over 4000 varer i danske supermarkeder, men det antal vil nu vokse markant. De nye ændringer betyder også, at kød, kødprodukter, brød og cerealier med et delvist indhold af grøntsager eller bælgfrugter kan få Nøglehulsmærket på emballagen. Det kan eksempelvis være hakket kød med 60 procent grøntsager, som ikke førhen kunne få Nøglehullet. Det samme gælder produkter som pasta baseret på en blanding fuldkorn og bælgfrugter.
– For nogle begynder vejen mod en grønnere kost med de små skridt. Nu hvor flere madvarer kan mærkes med Nøglehullet, får forbrugerne ganske enkelt mere at vælge imellem, samtidig med at kravene til den ernæringsmæssige kvalitet opretholdes. Det er vigtigt, at de to ting følges ad, fortæller Anne Pøhl Enevoldsen.
Myndighederne i Norden, med Nordisk Ministerråd i spidsen, ønsker at være med til at fremme en sundere kost med mere fuldkorn, grøntsager og bælgfrugter. Dette afspejles i de nye regler for Nøglehulsmærket, der lanceres med virkning fra og med den 1. marts 2021.
De nye regler betyder, at flere produkter fremover kan mærkes med Nøglehullet uden at gå på kompromis med den ernæringsmæssige kvalitet. Forbrugerne kan dermed stadig være sikre på, at de har truffet et sundere valg, når de vælger produkter med det grønne Nøglehul.
Danskerne er vilde med Nøglehullet
Ifølge en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Fødevarestyrelsen er det knap 6 ud af 10 danskere der kender Nøglehullet “virkelig” eller “rimelig” godt. Desuden viser undersøgelsen, at 3 ud af 10 danskere køber produkter med Nøglehullet hver gang eller de fleste gange, de handler ind. Ligeledes er det cirka halvdelen af de danskere, som kender Nøglehullet, der oplever, at Nøglehullet gør det lettere at købe sundere produkter.
Om Nøglehullet
- Nøglehullet er et fællesnordisk ernæringsmærke, der bruges i Danmark, Norge, Sverige og Island
- Nøglehulsmærket har i over 11 år hjulpet danskerne med at vælge sundere. Mærket har gjort det nemmere at spare på fedt, salt og sukker og få flere fibre og fuldkorn – uden at gå på kompromis med smagen.
- De nye regler tillader, at produkter i fødevarekategorierne mel, gryn, grød, brød og pasta nu kan erstatte dele af kornindholdet i et produkt med grøntsager og bælgfrugter. Derudover kan fuldkorn, grøntsager og bælgfrugter erstatte dele af kødet i kødprodukter.
- Nøglehullet gør det lettere for forbrugerne at følge de officielle Kostråd
- Flere færdigretter kan nu få Nøglehullet
Læs mere om Nøglehullet
Læs mere om Nøglehullet som professionel