Deres beslutningstagere er begrænsede af indbildt nødvendighed og pseudo-demokratiske hensyn, som har stagneret den politiske fantasi. Resultatet er tomme løfter, som vi senest så det med klimaloven. Derfor tager de på Sort/Hvid og Teater Momentum sagen i egen hånd og dedikerer en teatersæson til at skabe alternative fremtidsscenarier. Det oplyser de i en pressemeddelse.

Kunstnerisk direktør på Sort/Hvid. Foto af Emilia Therese

ÅR NUL har vi døbt vores teatersæson for 2020/2021. En ny, dugfrisk tidsregning. En genoplivning af en politisk forestillingskraft, som er stendød. I sæson 2020/2021 er Sort/Hvid kunstnerisk leder af Teater Momentum i Odense. Denne sæson dedikerer vi til at forestille os verden ud fra helt nye perspektiver. Alle forestillinger i denne sæson undersøger en ny begyndelse for en anden fremtid.

”Vores beslutningstagere er begrænset af indbildt nødvendighed, vaner, kompromisser og en rigid bureaukratisk proces. Hensyn til forskellige holdninger, vælgergrupper, partipolitiske skel og traditioner er en stor del af det politiske landskab, og det begrænser mulighederne for radikal forandring. Det er det, som gør, at en klimalov mere bliver en lappeløsning, end en egentlig ny, gennemgribende løsning på et globalt problem. Hvis vi vil undersøge nye muligheder for en bedre fremtid, skal det ske uden begrænsninger. Det er det frirum, som kunsten kan åbne: Her kan vi forestille os, at verden kan se fuldkommen anderledes ud,” siger Christian Lollike, kunstnerisk leder af Sort/Hvid.

Er demokratiet den bedste styreform?
Sort/Hvid og Teater Momentum vil vove at stille de helt store spørgsmål: Er demokratiet den rette styreform? Behøver vi nationalstater? Hvordan kan et globalt samfund organiseres? Kan vi leve som nomader? Hvem har mest ret til at være her? Hvor skal vi leve, hvis Jorden er ubeboelig?

Store verdensomspænde kriser som Covid-19, en potentiel ny økonomisk krise og klimaforandringerne stiller os i en situation, hvor vi er nødt til at tænke radikalt anderledes. Det er udfordringer, som sætter spørgsmålstegn ved basale samfundsstrukturer og vores selvforståelse, og som kunne fordre et helt nyt globalt samarbejde. I stedet får kriserne os tilsyneladende til at forskanse os i nationalstatens forældede magtstruktur, som formulerer politik efter en idé om økonomiske nødvendigheder, der er betinget af markedskræfterne. Staten og kapitalismen går hånd i hånd gennem kriserne, mens alternativerne er umulige at få øje på.

”Det er lettere at forestille sig jordens undergang end kapitalismens endeligt, har man sagt i nogle årtier. I forlængelse af den politiske impotens har kunsten været præget af dystre forudsigelser om en fremtid, der så meget sort ud. Det er den ene dystopiske fortælling efter den anden. Det er ikke det, vi har brug for. Vi har brug for at finde nye modeller for fremtiden. Derfor dedikerer vi en sæson til fremtidsforskning,” fortæller Christian Lollike.

Fra onsdag den 29. april kan man læse om alle forestillinger i sæson 2020/2021 på sort-hvid.dk. Se i øvrigt vedlagt liste med kort beskrivelse af hver enkelt forestilling.