I øjeblikket er den sikkerhedspolitiske situation i Europa højspændt. Der er allerede meldinger om cyberangreb på grund af situationen i det østlige Europa. Mange danske virksomheder kan blive ramt og er ikke tilstrækkeligt beskyttet, lyder det fra Dansk Erhverv, der opfordrer til, at virksomhederne hurtigst muligt tager hånd om deres IT-sikkerhed.
Den tilspidsede situation ved Europas østlige grænser har de seneste dage givet forskellige meldinger om cyber- og hackerangreb. For danske virksomheder kan dette have konsekvenser, da cyberangreb let kan sprede sig eller ramme utilsigtede mål – en såkaldt øget risiko for spill over. Det kostede fx Mærsk dyrt, da de blev angrebet i 2017, hvilket også udsprang af en konflikt i samme region.
Derfor melder Dansk Erhverv nu, at det er vigtigt, at danske virksomheder tager den øgede risiko og dermed deres IT-sikkerhed meget alvorligt. Blandt Dansk Erhvervs medlemmer på tværs af brancher, som arbejder mest intensivt med IT- og cybersikkerhed, forlyder det, at der klart er en øget risiko og behov for at sikre virksomhederne yderligere.
”Vi har i Dansk Erhvervs it-sikkerhedsnetværk drøftet, hvordan virksomheder fra forskellige brancher kan blive påvirket af situationen i Østeuropa. Og vurderingen er, at virksomhederne skal være oppe på dupperne for ikke at blive udsat for de her spill over-konsekvenser fra cyberangreb. Cyberspace kender ikke landegrænser, og derfor er der faktisk større risiko for, at danske virksomheder bliver ramt, end man måske lige forestiller sig. Derfor opfordrer vi kraftigt vores medlemmer og danske virksomheder generelt til snarest at se deres IT-sikkerhed efter i sømmene,” siger chefkonsulent på området for IT- og cybersikkerhed i Dansk Erhverv Christian von Stamm Jonasson.
En analyse fra efteråret 2021 udarbejdet af Erhvervsstyrelsen baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at godt en fjerdedel af danske SMV’er ikke har helt basale sikkerhedsforanstaltninger på plads – dvs. opdatering af systemer og systematisk backup. Af analysen fremgår det derudover, at hhv. 79 og 74 pct. af SMV’erne efterspørger enkle, konkrete råd og løbende varsler om aktuelle trusler.
”Virksomhederne bør gennemgå deres beredskab i tilfælde af cyberangreb, og så er det også godt at teste sin backup, så data og systemer hurtigt kan genoprettes. Et andet godt råd er at opdatere software og styresystemer til de seneste versioner. Derudover kan det være en god ide at konsultere fageksperter ift. mere avancerede sikkerhedsforanstaltninger ud fra en konkret risikovurdering,” Christian von Stamm Jonasson.
Læs Erhvervsstyrelsens analyse af IT-sikkerhed i danske SMV’er – september 2021