Børn i Danmark er næsten dobbelt så ofte ude om sommeren som i vinterhalvåret: Derfor skal du huske at sende ungerne ud i kulden. En ny stor undersøgelse viser, at børn i Danmark er næsten halvt så ofte ude i kulden, som de er i det varmere halvår. Men det er vigtigt også at huske at få frisk luft i den mørke og kolde tid.
D-vitamin er et godt argument for at komme mere ud i den friske luft i vinterhalvåret. Det gælder både for børn og for voksne.
En ny stor baseline-undersøgelse fra Center for Børn og Natur viser, at danske børn er næsten halvt så ofte ude i natur og grønne områder om vinteren som om sommeren. Og det ærgrer Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet, som er en af partnerne i Center for Børn og Natur: “Børn har rigtig, rigtig godt af at få så meget frisk luft som muligt. De får ræset af og tanket op både mentalt og fysisk. Derfor er det ærgerligt at se, at der er så stor forskel på, hvor ofte vores børn er ude om sommeren og om vinteren. Det er måske nok en gammel floskel, men der er virkelig ikke noget, der hedder dårligt vejr,” siger Niels-Christian Levin Hansen.
De største er sjældnere ude i det fri
Der er forskelle på, hvor ofte de små og de større børn er ude generelt, men fælles for alle børnene er, at de markant sjældnere ude i natur og grønne områder i vinterhalvåret som i sommerhalvåret.
Tallene viser, at 57,5 procent af de 4-6-årige er ude omtrent dagligt i sommerhalvåret, mens 38,5 procent er ude enten 2-4 gange om ugen eller 1 gang om ugen. Kun 4 procent af aldersgruppen kommer kun ud 1-3 gange om måneden, sjældnere eller aldrig om sommeren.
I vinterhalvåret ser tallene noget anderledes ud: 37 procent af de 4-6-årige er ude “omtrent dagligt” om vinteren, mens 53,7 procent af de 4-6-årige er ude enten 2-4 gange om ugen eller 1 gang om ugen.
Endnu mindre er de større børn ude. Blandt de 11-15-årige børn i Danmark er 47 procent ude i det fri “omtrent dagligt” i sommerhalvåret, 41 procent er ude enten 2-4 gange om ugen eller 1 gang om ugen. Og hele 12 procent er kun ude 1-3 gange om måneden, sjældnere eller aldrig.
I vinterhalvåret bliver tallene kun værre: Her er kun 29,2 procent ude “omtrent dagligt”, 44,5 procent er ude enten 2-4 gange om ugen eller 1 gang om ugen. Hele 26,3 procent af de større børn kommer derimod kun ud 1-3 gange om måneden, sjældnere eller aldrig om vinteren.
“Undersøgelsen viser, at der kan være god grund til at have fokus på de større børn, og den relativt store gruppe af 11-15-årige, der er sjældent ude i naturen. Der er ingen tvivl om, at børn har godt af at komme i naturen, men vi kan også se af tallene, at mange selv peger på, at de gerne ville oftere i naturen. Derfor burde man gøre det lettere for børnene at komme afsted – også i vinterhalvåret – og her kunne man bl.a. styrke skolernes brug af naturen og sikre naturkvalitet i nærmiljøet ved skolerne,” siger Søren Præstholm, der leder på Center for Børn og Natur og en af forskerne bag undersøgelsen.
Masser af mulighed for udeliv om vinteren
De sidste mange vintre har der ikke været mange muligheder for at hvine hele vejen ned ad kælkebakken, bygge snemænd eller lære piruetter på skøjterne på en frossen skovsø. Men det betyder ikke, at der lukket for leg i naturen om vinteren.
Men en del af både børnene selv og deres forældre påpeger i undersøgelsen, at de mangler ideer til sjove aktiviteter i det fri.
Derfor har Friluftsrådet, der er partner i Center for Børn og Natur, samlet 10 ideer til sjove vinteraktiviteter uden kulde og sne, som kan findes på friluftsraadet.dk
“Man bliver træt på en helt anden måde, når man har været ude i den friske vinterluft. Det giver både ro og ny energi. Som forælder er noget af det bedste, man kan gøre, at tage med sine børn ud i naturen og få nye oplevelser sammen, men børnene har også rigtig godt af at komme ud på egen hånd,” siger Niels-Christian Levin Hansen.
FAKTA: Hvorfor skal børn ud?
- Børn bevæger sig mere, når de er i naturen, og naturen byder på alsidige sansemotoriske muligheder
- Naturen er åben for fortolkning, og fantasien styrkes
- I naturen må man mere. Naturen giver gode muligheder for risikofyldte lege og fysiske udfordringer
- Hjernen kan genoplade mentalt i naturen, og leg og bevægelse i naturen er godt for børns koncentration
- Gode barndomsoplevelser i naturen kan sikre naturbevarende og miljøbevidste voksne
- Forskning peger på, at naturen styrker den mentale, fysiske og sociale sundhed både for voksne og børn