Åbningsfest: Madland blev skudt i gang med innovativ markedsplads og samtale om fremtidens madsystem. Det oplyser CPH Food Space i en pressemeddelelse til Dit Vesterbro.
Festivalen Madland byder på mere end 60 events et fælles ønske om at gøre os klogere på den mad, vi spiser, og inspirere til at tage aktiv del i en gentænkning af vores madsystem. 26. august blev festivalen søsat med en stor åbningsfest i Kødbyens CPH Food Space, hvor gæster kunne møde nogle af fremtidens innovative fødevareproducenter og gå i dialog om, hvordan vi trækker det danske madlandskab i en grønnere retning.
“Vi har en bødekasse hjemme på gården, og hver gang, vi siger ‘bare’, skal vi smide 500 kroner i den.” Latteren bredte sig omkring Sandra Villumsen til åbningen af Danmarks nye, madpolitiske festival Madland. Som en af tre innovative fødevareproducenter blev hun onsdag sat stævne til en samtale om fremtidens madlandskab, og latter til trods var den unge jordbruger gravalvorlig, da hun fortalte om bødekassen i det regenerative producentfællesskab på Farendløse Mosteri, som hun selv er medstifter af.
Det er nemlig de færreste ting, du kan sige “bare” om som fødevareproducent – og det gælder især, hvis du samtidig har et mål om at styrke og genopbygge den jord, der gennem mange år er blevet udpint af skadelig landbrugspraksis.
“Den omlægning tager tid, og det er en rejse, vi også selv stadig er i gang med. Det tager år at lære at drive et jordbrug skånsomt og regenerativt, og det tager formentlig årtier at genskabe det liv og den næringsbalance, der var i jorden inden det industrielle landbrug,” forklarede Sandra Villumsen til de knap 100 deltagere, der i tråd med myndighedernes corona-anvisninger var inviteret til åbningsfesten i Kødbyens CPH Food Space.
Vil omfavne hele maddanmark
Med en stærk madpolitisk dagsorden inviterer Madland alle danskere til at tage aktiv del i den bæredygtige omstilling af vores madsystem. En agenda, der udfoldes gennem madskoler, gårdbesøg, samtaler og et væld af andre tankevækkende og velsmagende madoplevelser over en måned i København og omegn.
“Madland er en platform for alle, der vil være med til at gentænke vores madsystem – fra vores små, visionære iværksættere til de større virksomheder og organisationer, der hver dag har enorm indflydelse på det bredere maddanmark. Vi glæder os til at byde på en bred vifte af begivenheder, der tæller store som små, men alle med et fælles mål om at bidrage til madpolitisk dannelse og gøre os klogere på det, vi spiser,” sagde Marie Sainabou Jeng, som er direktør i Koalition og medstifter af Madland.
I tråd med Madlands fokus på mangfoldighed bød åbningsfesten også på indspark fra en række madaktører med vidt forskellige baggrunde. Til panelsamtalen om fremtidens jordbrug deltog også Kristine Dalbach fra det økologiske Svanholm Gods og direktør for virksomheden Nordic Harvest, Anders Ostenfeld Riemann, som drømmer om at forsyne danskerne med råvarer dyrket i vertikale, jordløse haver direkte i byerne.
Anerkendende nik fra københavns kommune
Den større, strukturelle fødevareagenda blev efterfølgende sat på dagsordenen, blandt andet af kulturborgmester i Københavns Kommune, Franciska Rosenkilde, der de seneste år har arbejdet for at implementere en ny, grøn mad og måltidsstrategi i hovedstaden med fokus på madspil, kødforbrug, økologi og generel fødevareoplysning.
“Min motivation som borgmester udspringer på mange måder af den samme dagsorden, som driver den her festival – nemlig klima og bæredygtighed. Der er et enormt, grønt potentiale inden for madområdet, og det offentlige er et sted, hvor vi virkelig kan gøre en forskel. Vi serverer 70.000 måltider hver eneste dag, og derfor har vi et stort ansvar for, at det vi serverer er sundt – både for dem, der skal spise det, og for den klode vi får vores mad fra,” sagde Franciska Rosenkilde.
Åbningsfesten blev rundet af med tid til reflektion og dialog om fremtidens madsystemer, inden deltagerne blev inviteret til gentænksmarked. Et møde med nogle af fremtidens madiværksættere fra den kulinariske rugekasse Kitchen Collective, der bød på spændende snakke og snacks af blandt andet danskhøstede snegle, lokal tang og plantebaserede bøffer.
Dem og mange flere kan man møde til de mere end 60 events, der den kommende måned løber af stablen som en del af Madland. Det fulde program kan ses på www.madlandfestival.dk.
Overblik: Det sagde talerne til Madlands åbningsfest
Marie Sainabou Jeng, direktør i Koalition og medstifter af Madland:
“Undersøgelser viser, at vores råvarekendskab falder, og selv om halvdelen af danskerne mener, at den bæredygtige omstilling går for langsomt, tænker flertallet ikke på den i forbindelse med deres egen aftensmad. Vi tror på, at inspiration og møder mellem dem, der producerer vores mad, og dem, der spiser den, kan bidrage til omstilling på tallerknerne.”
Helle Solvang, moderator og stifter af platformen Jordens Skole
“Vi skal hylde de mange pionerer, der hver dag arbejder for at skubbe til vores madkultur og drive den i en grønnere retning. Det sker blandt andet ved at genlære nogle af de ting, vi har glemt gennem de seneste mange års industrielle fødevareproduktion. Vi er nødt til at genetablere en vigtig forbindelse – nemlig jordforbindelsen.”
Sandra Villumsen, medstifter af Farendløse Mosteri og foreningen Regenerativt Jordbrug
“Det tager år at lære at drive et jordbrug skånsomt og regenerativt, og det tager formentlig årtier at genskabe det liv og den næringsbalance, der var i jorden inden det industrielle landbrug. Men det er en nødvendig rejse for at vi kan komme tilbage til at producere nogle fødevarer, der er sunde både for os og den jord, vi tager dem fra.”
Anders Ostenfeld Riemann, stifter af Nordic Harvest
“Vi er nødt til at finde nye løsninger på verdens fødevareproblemer i stedet for at skrue på de samme knapper, vi har skruet på i årtier. Med indendørs, vertikale landbrug er det blevet muligt at trække landbrugsproduktionen tilbage til byerne, og vi vil gerne vise danskerne, hvordan moderne teknologi kan bruges til at sikre en stabil produktion af næringsrige kvalitetsråvarer, der ikke er afhængig af klima- og jordbundsforhold.”
Kristine Dalbach, kvægbrugsleder på Svanholm Gods
“Jeg tror på, at dyr har en stor rolle at spille i fremtidens landbrug. Men i stedet for kun at se husdyr som en kilde til mad, er vi nødt til også at se dem som forvaltere af jorden og naturen. De kan yde et kæmpe bidrage til at opbygge en større frugtbarhed i jorden, hvis blot vi lærer at lade dem græsse og bevæge sig på den rigtige måde.”
Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester, Københavns Kommune
“Københavns Kommune serverer 70.000 måltider hver eneste dag, og derfor har vi et stort ansvar for, at det vi serverer er sundt – både for dem, der skal spise det, og for den klode vi får vores mad fra. Vi har også ansvar for at oplyse og bringe det grønne læringsrum ind i vores skoler. Læren om ressourcer, biodiversitet og maddannelse kan bruges i mange andre fag end bare hjemkundskab.”
Anne Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen
“Bæredygtighed kræver, at vi alle tager et ansvar og er med til at skabe forandring. Og det fede ved mad er, at vi udover at gøre klima og miljø en tjeneste, også kan skabe stor glæde og kulturel værdi ved at videreudvikle vores syn på mad og udvide vores horisont til at omfavne nye råvarer og madkulturer.”
Line Rise Nielsen, fødevarepolitisk direktør i virksomheden Changing Food og lab leader i FoodSHIFT 2030
“Økologi er typisk 20-25 procent dyrere end de konventionelle alternativer, og rigtig mange ser økologi som en luksus. Det syn er vi nødt til at vende på hovedet, for det er i virkeligheden de konventionelle varer, der er blevet alt for billige. Vi er nødt til at tage ansvar for det fulde regnestykke – for selv om der er penge at spare på billige råvarer, så koster de til gengæld inden for sundhed, klima og miljø.”