​På J-dag fredag den 1. november åbner den mobile behandlingsplads ved Rådhuspladsen i København, og samtidig stiller Københavns Politi talstærkt op med ekstra betjente og Københavns Kommune med ekstra personale for at sikre en god og tryg juletid for de festglade borgere.

Foto JTL

Feststemning kan føre til utryghed, sygdom og skader
Julen er hjerternes fest, men den våde fest og høje stemning kan nogle gange også føre sygdom, skader og utryghed med sig. Derfor skal en stor koordineret indsats mellem Region Hovedstadens Akutberedskab, Københavns Politi og Københavns Kommunes Natteværter sikre, at københavnerne kan gå trygt ud i nattelivet, når julefesten bliver skudt i gang med julebryggen fredag den 1. november.

Region Hovedstadens Akutberedskab åbner den mobile behandlingsplads på Regnbuepladsen – en stor gul lastbil, som kan foldes ud og fungere som en mobil akutmodtagelse og visitation. Den er 17 meter lang og rummer 130 m2 behandlingsplads. Den vil blive bemandet af læger og behandlingssygeplejersker på udvalgte nætter i juletiden til og med nytårsaften.

“Når der er mange mennesker samlet til nattefest i ét område, så vil der være en del, der kommer til skade og får brug for akut hjælp. Med den mobile behandlingsplads midt i byen kan vi igen i år både øge trygheden for borgerne, der har brug for akut sundhedsfaglig hjælp, og aflaste akutmodtagelser og ambulancer,” fortæller regionsrådsmedlem og formand for Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (C).

Københavns Politi er til stede, så byen er tryg for alle at bo og færdes i
Københavns Politi er til stede aftenen igennem, herunder med en gruppe motorcykelbetjente fra Færdselsafdelingen og betjente fra Beredskabet og Rytterisektionen. Nattelivet skal på J-dag – lige som alle andre dage – være trygt at færdes i for borgerne, så politiet vil være der for at sikre, at natten forløber i god ro og orden. Færdselsbetjentene har blandt andet fokus på, at der ikke er unødig trafik i de zoner, hvor biler alene må køre ærindekørsel, og på at borgerne ikke kører bil efter indtagelse af stoffer eller for store mængder julebryg.

I hele julefrokostsæsonen vil Københavns Politis ‘Trygt Natteliv-indsats’ have høj prioritet, og betjente fra bl.a. Nærpolitiet, Beredskabet, Rytterisektionen og Færdselsafdelingen kommer til at være synlige i gadebilledet på de største julefrokostdage.

“Vi ved, at der i julefrokostperioden er mange feststemte mennesker i nattelivet. Vi vil derfor være ekstra synlige og tilgængelige for at sikre, at det er trygt for alle at færdes og bo i byen,” siger politidirektør i Københavns Politi, Anne Tønnes.​

Natteværter er med til at nedtrappe konflikter
Med Københavns Natteværter vil kommunen også være stærkt til stede i indre bys natteliv på J-dag og i julen. Gennem synlighed, dialog med gæsterne og samarbejde med andre aktører vil de nedbringe gener fra byens natteliv og gøre det mere trygt at være nattegæst i København.

Natteværterne vil være tydelige at se i gadebilledet i myndige blå uniformer, og som værter byder de gæsterne velkommen til byen og sætter samtidig en klar ramme for festen og gæsternes adfærd. De kan nedtrappe en konflikt, give en hjælpende hånd og sørge for, at der bliver skruet ned, når stemningen på gaden bliver skruet for højt op. Under pressemødet vil det også være muligt at møde Kommunens gadeplansindsats Københavnerteamet og de nye Tryghedsvagter.

Åbningstider for den mobile behandlingsplads
Den mobile behandlingsplads, der er bemandet med en læge og sygeplejersker, står på de travle dage klar til at hjælpe borgere, der kommer akut til skade eller bliver akut syge i julenattelivet. Det er ikke nødvendigt at bestille tid, og alle kan kigge forbi behandlingspladsen, hvis uheldet skulle være ude. Det er fjerde gang, Region Hovedstadens Akutberedskab opstiller den mobile behandlingsplads i centrum af København op til jul og nytår.

Behandlingspladsen holder åbent fra kl. 21-04 på følgende dage:

1. november (J-dag), 22. og 23. november, 29. og 30. november, 6. og 7. december, 13. og 14. december, 31. december (nytårsaften)

Behandlingspladsen suppleres den 1. november igen i år med en frivilligt bemandet samaritstation fra Hovedstadens Beredskab, der vil fungere som et trygt samlingssted for nattelivsgæster, der har brug for let førstehjælp, omsorg eller blot en person – og voksen – at tale med.​

Kilde.