En 65-årig mand er idømt fire og et halvt års ubetinget fængsel for at have hvidvasket knap 150 millioner kroner gennem tre af sine virksomheder.

Foto ABW

En 65-årig mand fra Københavnsområdet er i en tilståelsessag ved Københavns Byret idømt fire og et halvt års ubetinget fængsel for hvidvask af særlig grov beskaffenhed. Sagen er kørt af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og den er en udløber af en større narkotikasag, hvor flere personer tidligere er idømt lange fængselsstraffe.

Den 65-årige har erkendt, at han i perioden fra januar 2018 frem til sin anholdelse i januar 2024 har hvidvasket i alt 148.186.989 kroner gennem tre virksomheder, som han ejede og kontrollerede. Her modtog og videreførte den dømte de store beløb for at skjule pengenes ulovlige oprindelse. Pengene blev videreført til andre virksomheder i blandt andet Schweiz, Spanien og Thailand.

Ud over fængselsstraffen har retten konfiskeret 500.000 kroner fra den dømte. Beløbet vurderes at have været hans personlige udbytte fra de ulovlige transaktioner. Samtidig har retten frakendt ham retten til at lede virksomheder i både ind- og udland i fem år.

Specialanklager hos NSK Stig Paulsen siger:

”Jeg er tilfreds med, at den dømte har valgt at tilstå forholdene. Hvidvask understøtter hele den kriminelle økonomi og er enormt skadeligt for samfundet. Derfor har vi et stort fokus på at bekæmpe denne form for kriminalitet.”

Fakta om NSK
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.

NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Kilde.