Socialt udsatte LGBT+ personer er blevet mere synlige og hyppige brugere af forskellige sociale tilbud i København. De næste to år skal organisationen WeShelter derfor styrke viden om målgruppen hos medarbejdere i Socialforvaltningen.
Diskrimination, forskelsbehandling og manglende forståelse for kønsidentitet eller seksuel orientering er desværre noget, som en del socialt udsatte LGBT+ personer oplever på sociale tilbud rundt omkring i Danmark.
Det skal der nu ændres på. Med en samlet bevilling på i alt 1.025 millioner kroner fra Københavns Kommune sætter WeShelter gang i et projekt, der har til formål at styrke LGBT+ kompetencerne hos omkring 300 medarbejdere på voksenområdet i Socialforvaltningen.
Målet er at give medarbejderne endnu bedre forudsætninger for at kunne hjælpe socialt udsatte LGBT+ personer og styrke deres mentale trivsel og sundhed.
Kompetenceløftet af Socialforvaltningens medarbejdere sker gennem et toårigt opkvalificeringsforløb, som WeShelter faciliterer. Projektet går i gang i september 2024 og løber frem til december 2026. De 1.025 millioner kroner går til WeShelters facilitering, til frikøb af medarbejdere, lokaleleje og forplejning.
Svære livsudfordringer
Undersøgelser fra blandt andre VIVE og Projekt SEXUS viser, at LGBT+ personer som gruppe har det svært sammenlignet med den øvrige del af befolkningen. LGBT+ personer har generelt et lavere uddannelsesniveau, færre sociale relationer, lavere livstilfredshed og bliver oftere udsat for vold, diskrimination og krænkelser end andre borgere i Danmark.
Disse faktorer kan øge risikoen for at ende i hjemløshed og andre former for social udsathed, og når udsatheden bliver en realitet, oplever alt for mange LGBT+ personer et barskt miljø, hvor de bliver udsat for krænkelser og chikane.
I København er hjemløse og udsatte LGBT+ personer en synlig del af miljøer, hvor udsatte færdes, og derfor ser socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), Københavns Kommune, frem til, at indsatsen for udsatte LGBT+ personer i København bliver styrket.
Socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) siger:
”I København skal der være plads til alle, og uanset hvem man er, eller hvilke udfordringer, man står med, så skal man møde forståelse og få den støtte, man har brug for, når man er i kontakt med kommunen. Det gælder absolut også udsatte LGBT+ personer. Socialforvaltningens dygtige medarbejdere på voksenområdet får nu mulighed for at blive endnu bedre klædt på til at tage sig af socialt udsatte, som er en del af LGBT-miljøet. Jeg håber, det kan være med til, at flere udsatte LGBT+ personer på vores tilbud kan mærke, at de bliver set og hørt, og at der er en klar forståelse af lige netop deres situation.”
Et tiltrængt og ønsket løft
De seneste to år har WeShelter arbejdet målrettet for at forbedre mental sundhed og trivsel blandt hjemløse og udsatte LGBT+ personer. Indsatsen for at styrke hjemløse og udsatte LGBT+ personers mentale trivsel har mødt stor opbakning fra det sociale område. Både blandt fagpersoner på socialområdet og udsatte LGBT+ personer.
For kort tid siden modtog WeShelter støtte til at afprøve og gennemføre et undervisningskoncept, der styrker fagligheden blandt fagpersoner på sociale tilbud uden for København. Det er blandt andet erfaringer og materialer fra det projekt, som skal klæde medarbejdere på voksenområdet i Socialforvaltningen i København endnu bedre på til at give den bedst mulige hjælp til kommunens socialt udsatte LGBT+ personer.
Medlem af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, Katrine Kildgaard (RV), har været med til at løfte dagsordenen i kommunen, og hun ser frem til, at opkvalificeringen går i gang.
Medlem af Borgerrepræsentationen Katrine Kildgaard (RV) siger:
”Det er en gruppe mennesker i København, som har det særligt svært. Det er derfor en mærkesag for mig at forbedre forholdene for denne gruppe, og jeg er glad for, at der nu er hjælp på vej. Med WeShelters erfaring på området er jeg overbevist om, at de gode medarbejdere på voksenområdet i Socialforvaltningen får redskaber til at give hjemløse og udsatte LGBT+ personer den støtte, de fortjener og har ret til.”
Udsatte LGBT+ personer bliver mere og mere synlige på WeShelters og andre aktørers sociale tilbud, og flere fortæller om mangel på brugbar støtte og dårlige oplevelser. Derfor mener Ole Abildgaard Mikkelsen, som er direktør i WeShelter, at styrkede LGBT+ kompetencer på socialområdet er nødvendige.
Direktør Ole Abildgaard Mikkelsen, WeShelter, siger:
”WeShelters erfaring fra arbejdet blandt udsatte LGBT+ personer har vist os, at det kan være udfordrende for LGBT+ personer at søge hjælp på sociale tilbud. Særligt for dem, som allerede har haft dårlige oplevelser på herberger, væresteder og på andre tilbud, hvor de har søgt hjælp. Vi er derfor glade for, at Københavns Kommune giver os mulighed for at styrke de dygtige fagpersoner på voksenområdet i Socialforvaltningens forudsætninger for at tilbyde socialt udsatte LGBT+ personer den rette hjælp.”
Fakta om LGBT+ kompetenceløftet
Projektet ”LGBT+ kompetenceudvikling i Socialforvaltningen – fra teori til praksis og handling” bliver gennemført fra september 2024 til december 2026 og er muliggjort takket være en bevilling på 1.025 millioner kroner fra Københavns Kommune.
Som en del af projektet bliver der afholdt otte heldagsarrangementer og 16 opfølgende forløb, der fokuserer på teoretisk viden, praktiske værktøjer og refleksion. Deltagerne vil blandt andet blive præsenteret for personlige beretninger, faglige oplæg, workshop- og reflektionsøvelser og konkrete cases om forskellige LGBT+ problemstillinger.
På sigt forventes projektet at reducere forskelsbehandlingen af LGBT+ personer, forbedre støtten til udsatte LGBT+ personer og styrke medarbejdernes kompetencer.
Læs mere om WeShelters arbejde for at styrke mental sundhed og trivsel hos hjemløse og udsatte LGBT+ personer.