I anledning af at Pantomimeteatret i år har eksisteret i Tivoli i 150 år sættes der særligt fokus på balletten i forlystelseshaven. Der kommer bl.a. gæsteoptræden med Hamburg Ballet John Neumeier og New York City Ballet i Tivolis Koncertsal. Derudover kan det nu afsløres, at H.C. Andersens klassiske eventyr om Klods-Hans bliver lavet som ny ballet på Pantomimeteateret. Den prisbelønnede koreograf og solist ved Den Kongelige Ballet Tobias Praetorius står bag koreografien.
Musikken er skrevet af komponist, dirigent og tv-vært Philip Faber, og Dronning Margrethe laver scenografi og kostumer. Klods-Hans er den niende forestilling i Tivoli med Dronning Margrethe som scenograf, og den får premiere 22. juni 2024 og kan opleves på udvalgte dage frem til den 25. august.
H.C. Andersens eventyr om Klods-Hans er historien om den opfindsomme unge mand, der med kække bemærkninger og glimt i øjet trodser alle forhindringerne og vinder prinsessens hjerte og det halve kongerige. Eventyret, der er fra 1855, byder både på gode grin, stof til eftertanke og passer perfekt til Pantomimeteatret, der har en lang og ubrudt tradition for eventyrballetter. Arbejdet med balletten er i fuld gang, så den bliver klar til premieren. Med en entrébillet til Tivoli, får man også adgang til forestillingerne på Pantomimeteateret.
Dronning Margrethe som scenograf for niende gang
Dronning Margrethe er en erfaren scenograf, som tidligere har lavet seks forestillinger på Pantomimeteateret, herunder Askepot, Fyrtøjet og Svinedrengen. Foruden forestillingerne til Pantomimeteatret har Dronningen været med til at skabe to store anmelderroste balletter i Tivolis Koncertsal, Nøddeknækkeren og Snedronningen, med mere end 100 kostumer og adskillige scenebilleder. Med det kreative samarbejde med Phillip Faber og Tobias Praetorius føjer Danmarks Dronning Margrethe nu en ny facet til en i forvejen flot karriere som scenograf og kostumedesigner – ovenikøbet i et år, hvor Pantomimeteatret kan fejre dets 150-års fødselsdag.
H.M. Dronning Margrethe siger:
”Jeg har jo prøvet at lave forestillinger til Pantomimeteatret før og har en god fornemmelse for, hvad der virker godt på den lille scene. Det glæder jeg mig til at gå i gang med sammen med de øvrige kræfter bag forestillingen. Der er så mange muligheder i eventyret om Klods-Hans, som jo er en person, man ikke kan lade være med at holde af, og det giver os mange muligheder på scenen. Det skal gerne blive en morsom forestilling, og jeg glæder mig til at se eventyret folde sig ud på scenen.”
Phillip Faber føjer nyt kapitel til karrieren
Phillip Faber, der har skrevet musikken til Klods-Hans, er en alsidig kunstner. Han har gennem årene prøvet mange ting og blev folkeeje under Covid-19, da han var vært på ‘Fællessang’ programmerne på DR, der samlede nationen. Han takkede i 2023 af efter ti år på posten som chefdirigent for DR´s pigekor for at hellige sig andre opgaver i musikkens verden. Det kommer nu Klods-Hans-forestillingen til gode. Han er en meget brugt dirigent og ses ofte på tv i værtsroller. Phillip Faber har modtaget Arne Hammelboes mindelegat af Dansk Kapelmesterforening, N.F.S. Grundtvigs Pris og Solistforeningens hæderspris og en række tv-priser for sin formidling af musik. Til film og scene har han skrevet børneoperaen Fridolin til Den Rullende Opera, samt musik til flere teaterforestillinger på Teater Bloom, til Betty Nansen Teatret og TeaterHUSET.
Tobias Praetorius som koreograf
Det bliver koreograf og solist på Den Kongelige Ballet Tobias Praetorius, der skal skabe de mange trin i balletten om Klods-Hans. Han har et stort potentiale og er uden tvivl et af de store kommende navne på den internationale balletscene. Han har tidligere modtaget Dronning Ingrids Hæderslegat og har bl.a. stået bag balletten Prinsessen på ærten. Tobias Praetorius stod i 2022 også bag fire koreografiske vignetter Palæerne Danser, der var en hyldest til Dronning Margrethe og hendes søstres fortælling om deres hjem Amalienborg. De fik alle et stort publikum, da de blev sendt på TV2. Tobias Praetorius blev udnævnt til solist ved Den Kongelige Ballet i 2020.
Tobias Praetorius siger om opgaven:
“At få lov til at skabe en ny eventyrballet til Pantomimeteatrets magiske scene i Tivoli er for mig et kæmpe privilegium og en barnedrøm, som går i opfyldelse. Skabelsen af en ny ballet er en holdindsats, og jeg er så heldig at have det stærkeste kunstneriske hold omkring mig i Phillip Faber som komponist og H.M. Dronning Margrethe som scenograf og kostumedesigner. H.C. Andersens var et geni til at fortælle historier, og det fantastiske ved kunstformen ballet er de følelser og karakterer, som man kan udtrykke igennem dans, musik og teatermagi. Min drøm med denne ballet er, at Tivolis publikum kan blive suget ind i H.C. Andersens skønne og ‘klodsede’ eventyrunivers, og forhåbentlig kan tage en følelse eller stemning af eventyrsmagi med hjem.”
Phillip Faber som står bag musikken siger:
“Det har været et spændende arbejde at få orkestrets lyd til at smelte sammen med H.C. Andersens historie, Tobias’ tanker og koreografi og Dronning Margrethes visuelle univers. Jeg glæder mig meget til se det hele samle sig til premieren til sommer.”
Tivolis direktør Susanne Mørch Koch siger;
”Tivoli har en flot tradition for at bringe H.C. Andersens eventyr til live på Pantomimeteateret, og nu sker det i et spændende nyt samarbejde mellem tre kreative profiler med en fælles kærlighed til den charmerende historie om Klods-Hans. Jeg er ikke i tvivl om, at de som kreativt hold vil skabe en forestilling, der både betager og samler vores gæster på tværs af generationer. Vi har sammensat et hold, der er noget ud over det sædvanlige. Koreograf Tobias Praetorius, der ud over at være koreograf er solist i Den Kgl. Ballet, skaber en smuk fortælling med et humoristisk glimt i øjet. Balletten rammes ind af nykomponeret musik af Phillip Faber. Og så har vores ”hus-scenograf” Dronning Margrethe igen sagt ja til at skabe dekorationer og kostumer. Det har alle ingredienserne til at blive en enestående oplevelse.”
Fakta om Klods-Hans:
H.C. Andersen har skrevet eventyret om Klods-Hans, der udkom første gang i 1855. Klods-Hans handler om bondedrengen Hans og hans to lærde brødre, der alle tager op på slottet for at søge lykken og vinde prinsessens hjerte. De to brødre er både lærde og besidder mange gode evner, så deres far giver dem hver en hest at ride på til kongeslottet. Klods-Hans regner faderen ikke for noget, så der er ingen hest og saddel til ham. Han skal blive hjemme og passe dyrene på fødegården. Klods-Hans vil det heldigvis anderledes, for han vil også fri til prinsessen. Han springer på sin ged og afsted går det. De lærde brødre har ikke meget tilovers for Klods-Hans, men da de selv kommer i audiens hos prinsessen, kan de ikke fremstamme et eneste fornuftigt ord. De får beskeden ”duer ikke”. Klods-Hans derimod er helt sig selv og sjov i prinsessens selskab, og det kan hun godt lide. Hun gifter sig med Klods-Hans og alt ender lykkeligt.
Koreograf: Tobias Praetorius
Komponist: Phillip Faber
Kostumer- og scenografi: H.M. Dronning Margrethe
Premiere: Den 22. juni
Spilledatoer: Klods Hans opføres ca. 30 gange på udvalgte dage i løbet af sommersæsonen 2024.
Aldersanbefaling: Fra seks år
Billetter: Med en entrébillet til Tivoli, får man også adgang til forestillingerne på Pantomimeteateret – inkl. Klods-Hans.
H.C. Andersen
Hans Christian Andersen, der om nogen er Danmarks nationaldigter, blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af en vaskekone og en skomager. Det er en kendt sag, at Andersen fra barnsben var optaget af teater og havde store ambitioner. Han besluttede at søge lykken i København som 14-årig og havde i starten ikke ret meget held. Heldigvis var der nogen, som havde øje for det spirende talent.
Han fik hjælp til at uddanne sig og snart begyndte skriverierne at tage over fra drømmene om et liv på de skrå brædder. H.C. Andersen har skrevet sig ind i verdenslitteraturen med eventyr som Den grimme ælling, Fyrtøjet og Prinsessen på ærten. Han elskede ballet, og han besøgte også Tivoli, hvor han fik inspiration til eventyret Nattergalen. Han døde i 1875, og det blev bl.a. markeret med stort fakkeltog i København. Nu vækkes den udødelige forfatter igen til live med Klods-Hans på Pantomimeteatret.
Dronning Margrethes 9 forestillinger i Tivoli
2001 Pantomimeteatret: Kærlighed i Skarnkassen (også opført 2002 og 2005)
2005 Pantomimeteatret: Tommelise (også opført 2006, 2008 og 2011)
2007 Pantomimeteatret: Fyrtøjet (også opført 2008, 2012, 2021)
2009 Pantomimeteatret: Svinedrengen (også opført 2010, 2015 og 2022)
2012 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren (også opført 2014, 2016 og 2018)
2013 Pantomimeteatret: Den standhaftige Tinsoldat (også opført 2014, 2021 & 2023)
2016 Pantomimeteatret: Askepot (også opført 2018 og 2020)
2019 Tivolis Koncertsal: Snedronningen
2020 Koncertsalen og Malmø: Nøddeknækkeren (Blev aflyst pga. Covid-19)
2021 Koncertsalen: Snedronningen
2022 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren og i Malmø Opera
2023 Tivolis Koncertsal: Snedronningen
2024 Pantomimeteatret: Klods-Hans
2024 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren
Tivoli Balletteater
Tivoli Balletteater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret. I løbet af sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 270 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger. Tivoli Balletteater er det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet. Kompagniet har stærke samarbejdspartnere og aktiviteter uden for Haven. F.eks. står Tivoli Balletteater også for gæsteoptræden af internationale balletkompagnier som Alvin Ailey American Dance Theater og New York City Ballet samt juleballetterne Nøddeknækkeren og Snedronningen i Koncertsalen.
Pantomimeteatret 150 år
Pantomimeteatret blev opført i 1874, efter tegning af arkitekterne Vilhelm Dahlerup og Ove Petersen, samtidigt med at arkitektparret færdiggjorde Det Kongelige Teater. Det Kinesiske Teater erstattede Tivolis første teaterbygning, som var opført samme sted. Datidens aviser fortæller, at inspirationen til den kinesiske stil og det vifteformede fortæppe var hentet i Paris fra Bataclan-teatret. Det var dog Tivolis direktør Bernhard Olsen, som fik ideen til den store påfugl, som i dag kendetegner teatret. Teateret blev opført på blot tre måneder, men flere elementer var ikke helt på plads ved Tivolis åbning – og et midlertidigt net-malet fortæppe erstattede den store påfuglevifte den første tid.
Natten mellem den 24. og 25. juni 1944 trængte Schalburgkorpsets Peter-gruppe, der var et korps af danskere i tysk militærtjeneste, ind i Tivoli og placerede flere bomber, der forvoldte stor skade på Tivoli. Mange bygninger nedbrændte eller blev totalskadet: Koncertsalen, Glassalen, Arena og næsten alle de bygninger, der lå bagest i Haven, og som var indrettet til forlystelser og spil. Rutschebanen blev også beskadiget, mens Pantomimeteatret undslap, fordi bomben her var en ’fuser’.
I 1950 blev Pantomimeteatret restaureret af arkitekt Hans Hansen. Han valgte kinesisk farvebrug og symbolik, da han ikke havde de oprindelige tegninger. Det farvestrålende teater er i dag Tivolis ældste bygning. I 2024 har Pantomimeteateret været fredet i 45 år, og teateret fungerer i dag på samme måde, som dengang det blev bygget.
Teatret blev indviet d. 10. maj i 1874, for 150 år siden, med en velkendt pantomimeforestilling; Harlekin Mekanisk Statue. Pantomimer havde dengang allerede været en Tivoli-tradition i 30 år. Tivolis første pantomime blev nemlig spillet i 1844 på det gamle teater og bar titlen Det forstyrrende måltid eller Elskeren med træbenet. En rigtig pantomime har altid en dobbelttitel.
Ifølge traditionen kom pantomimen til Danmark omkring år 1800 med den italienske Casorti-familie og den engelske Price-familie. Flere af Tivolis aktuelle pantomimer stammer endnu fra dengang. Casorti- og Price-familiens pantomimer havde rødder tilbage til den italienske commedia dell’arte-tradition i 1500-tallet. I dag er Tivolis Pantomimeteater det eneste sted i verden, hvor pantomime-traditionen bliver holdt i live. Også andre typer af forestillinger, som artistnumre, dans, gymnastik og H.C Andersens eventyr-balletter har været fremført igennem tidernes løb.
Et dansens år i Tivoli
2024 bliver et særligt stort danse-år i Tivoli. Et af verdens ypperste og mest anerkendte balletkompagnier kan opleves i Tivoli, når New York City Ballet gæster Tivolis Koncertsal fra den 14. til den 18. august. Det er seks år siden, New York City Ballet sidst besøgte Danmark og Tivoli. Det amerikanske balletkompagni, som lige nu fejrer dets 75. jubilæum, betragtes som et af verdens førende, så publikum kan se frem til dans i absolut verdensklasse. Den 16. til 18. maj indtager det verdenskendte balletkompagni Hamburg Ballet John Neumeier også Tivolis Koncertsal. Så med premieren på Klods Hans og Pantomimeteatret, der i år fylder 150 år, står det i sandhed i dansens tegn i forlystelseshaven.