318.000 personer oplevede i 2021, at blive trukket i deres indkomst, fordi de har gæld til det offentlige. Det har givet Gældsstyrelsen et provenu på i alt ca. 1,6 mia. kr.
I 2021 har styrelsen øget brugen af lønindeholdelse. Således har ca. 318.000 borgere i løbet af året oplevet af blive trukket i deres indkomst, og det har givet ca. 1,6 mia. kr. i provenu. En stigning i forhold til 2020, hvor knap 1 mia. blev inddrevet gennem lønindeholdelse.
”Gældsstyrelsen er den sidste mulighed for at offentlige kreditorer kan få de penge, som de har til gode. Derfor gør vi selvfølgelig alt, hvad vi kan for at få det til at ske. Det siger sig selv, at det ikke er nemt, når offentlige kreditorer allerede forgæves har forsøgt at opkræve pengene, men vi har nogle særlige værktøjer i Gældsstyrelsen, der kan løfte opgaven. Lønindeholdelse er en hjørnesten i den indsats, siger direktør i Gældsstyrelsen, Lars Nordahl Lemvigh.
Skyldnernes gæld bliver overført til Gældsstyrelsen, når de offentlige kreditorer ikke får betaling for deres rykkere. Dernæst rykker Gældsstyrelsen igen for pengene ved at varsle om lønindeholdelse. Her får skyldneren 14 dages betalingsfrist. Ved manglende betaling igangsætter styrelsen efterfølgende lønindeholdelse på baggrund af en automatisk vurdering af borgerens betalingsevne. Hvis de er uenige i vurderingen, kan de klage og få foretaget en ny, manuel beregning.
Ved årsskiftet var 180.000 borgere i gang med at afdrage på gæld for ca. 10 mia. kr. gennem lønindeholdelse.