Ruslands invasion af Ukraine fylder meget i medierne lige nu. Børn og unge læser overskrifter, nyheder og ser videoer, der kan sætte tanker i gang hos dem. Den slags billeder og historier kan være svære at få ud af hovedet.
Nogle børn vil måske tænke meget på det og være påvirket af det længe. Andre vil måske først høre om det i skolen eller andre steder og kan have brug for hjælp til at forstå, hvad det handler om.
På BørneTelefonen oplever de lige nu henvendelser om konflikten mellem Rusland og Ukraine. De kan ikke fjerne krig og uro hos børn og unge, men voksne kan lytte og ofte berolige.
Børns Vilkår har samlet nogle råd til, hvilke ting man som voksen kan være opmærksom på, hvis dit eget eller andre børn er påvirket af, hvad de har set eller hørt.
1. Tal med børnene og lyt
Børn og unge vil højst sandsynligt støde på nyheder og overskrifter om Ruslands invasion af Ukraine, og det kan give spekulationer om krig. Lad barnet fortælle hvad de har hørt eller set. Det vigtige er, at man som voksen er der med barnet, i de følelser og tanker der måtte komme, så de mærker, at det er okay, at de har dem, og at de trygt kan give udtryk for dem. På den måde, vil de også få en fornemmelse af, og erfaring med, at de kan fortælle om de følelser, de mærker og de spørgsmål de har.
2. Lad barnet stille spørgsmål
Børn vil ofte høre fragmenter af det, der foregår i nyhederne, men kan have svært ved at forstå det. Det kan blive til bekymringer og forestillinger, som vokser og folder sig ud i barnets tanker og fantasi. Det kan fx være spørgsmål om, om Danmark skal i krig mod Rusland, om Amerikanske styrker i Danmark eller noget andet som man slet ikke lige forestiller sig, at de vil tænke på. Det er godt at barnet spørger, det kan være en måde at bearbejde tankerne og sortere i dem på. Som voksen har man ikke altid selv svaret på alt. Det er okay. Børn behøver ikke nødvendigvis at få mange detaljer og ord, men kan have brug for at blive beroliget, samtidig med at de mærker, at det helt okay, at de spørger.
Man kan fx sige:
- Det er rigtigt, at lige nu fylder nyheder om Rusland og Ukraine meget. Og det kan være svært at forstå, hvad der sker. Hvad har du hørt?/ Hvor har du hørt det henne? /Hvad fik det dig til at tænke på?
- Det kan være svært at finde rundt i det, når andre lande er uvenner. Men der er rigtig mange mennesker – også i Danmark, der arbejder for, at der ikke skal være krig.
- Jeg ved det faktisk ikke, men jeg vil gerne se, om jeg kan finde et svar senere. Men hvor er det godt, at du kommer og spørger. Det må du altid gøre.
Selvom vi voksne også kan blive bekymrede, usikre og bange, så bevar så vidt muligt roen overfor barnet, så ens egne voksenbekymringer ikke fylder. Tal eventuelt med andre voksne, når barnet ikke er i nærheden.
3. Vær opmærksom på hvad barnet ser og hører
Børn kan ikke skærmes fuldstændig for nyheder, og hvad der sker i verden. Måske hører de om det i skolen eller blandt vennerne. Men forsøg at være opmærksom på, at der ikke kører nyheder, eller samtaler om nyheder hele tiden, og at barnet ved, at de kan komme til dig eller en anden voksen, hvis de har spørgsmål. En mulighed for de lidt større børn er, at man ser Ultra Nyt på DR eller læser Børneavisen sammen, hvor der formidles nyheder i børnehøjde.
En mulighed er at tale med barnets lærer, og undersøge om de taler om det i skolen, og hvordan de gør det.
4. Tag hånd om børnenes frygt
Nogle børn er bange for, at der kommer krig i Danmark, og at der sker dem eller deres familie noget. I sådan en situation er det vigtigt at vise og fortælle børnene, at de voksne vil gøre alt, hvad de kan for at passe på dem, på andre børn og mennesker. Det er ikke rart, og kan være svært at forstå når der er uro og konflikter rundt om i verden. Men fortæl barnet, at risikoen for at der kommer krig i Danmark er meget lille. Og der er mange mennesker, der arbejder hårdt på, at den slags ikke sker i Danmark og andre lande.
5. Vær opmærksom på de sociale medier
Vi ved at mange børn og unge støder på nyheder og videoer om situationen i Ukraine på sociale medier. Her møder børn og unge meget misinformation og voldsomme videoer/billeder, der kan gøre dem bange og forvirrede. Det kan de have brug for hjælp til at sortere i.
Er dit barn på sociale medier er det en god idé, at tale om hvad de ser, og hvad de kan gøre, hvis de ser noget ubehageligt. Man kan tale med dem om, at de ikke skal dele videoer, som er uhyggelige. Man kan evt. hjælpe med at anmelde videoerne til de digitale platforme.
Tal med børnene om, om at det kan være rart at holde pauser fra nyheder og sociale medier indimellem, hvis det fylder meget. Og snak om, hvor de i stedet finder deres informationer, hvis de har brug for dem (f.eks. nyheder til børn, officielle nyhedssites), og fortæl at de altid må komme, hvis de bliver usikre eller bange.
Er du i tvivl om, hvordan du støtter dit barn?
Konflikten mellem Rusland og Ukraine fylder for mange børn. Hvis du ønsker personlig rådgivning til at tale med dit barn, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, anonym og børnefaglig rådgivning. Læs mere her.