Plakater og SoMe-opslag skal i en ny kampagne vise de unge, at de kan gøre en forskel for klimaet med en erhvervsuddannelse. Virksomhedernes mangel på faglært arbejdskraft er et kæmpe problem, siger Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Pressefoto

Fra i dag kan københavnerne møde plakater med den unge elektrikerlærling Joachim rundt omkring i byen. Plakaterne er led i en ny kampagne, der skal skaffe flere faglærte unge til den grønne omstilling. Virksomhederne mangler allerede nu faglærte, og behovet vil kun stige de kommende år i takt med den grønne omstilling.

“Hvis flere af os fremover skal vælge en elbil, og mere af den kollektive trafik skal køre på strøm, har virksomhederne brug for elektrikere til at udbygge elnettet og opsætte ladestationer. Vi mangler også VVS’ere til at skifte oliefyret ud og installere varmepumper og solceller. De manglende hænder er et kæmpe problem for den grønne omstilling. Derfor er vi nødt til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse”, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Massiv mangel på faglærte
Ifølge en rapport fra COWI, lavet for Dansk Energi, kræver den grønne omstilling i gennemsnit 29.000 fuldtidsjob om året de næste år frem mod 2030. Det er især job inden for anlæg, installation og fremstilling af specialdesignede komponenter.

Men nye tal viser, at kun ca. 11 procent af afgangseleverne i folkeskolerne i København i 2020 søgte ind på en erhvervsuddannelse. Det er langt fra landsgennemsnittet på knap 20 procent af eleverne, og endnu længere fra målsætningen i erhvervsskolereformen på 25 procent i 2020.

Samtidig er der mange ledige uden en uddannelse i Københavns Kommune, og kampagnen skal også pege nogle af de ledige i retning mod erhvervsuddannelserne. “Kampagnen skal med plakater og SoMe-opslag åbne de unges øjne for erhvervsuddannelserne, og hvordan de kan hjælpe klimaet. Vi har brug for de unges lyst til at forandre verden i en mere grøn retning”, siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Lærling med grønne hænder
En af dem, der allerede har tænkt over, hvordan en erhvervsuddannelse kan bruges til den grønne omstilling, er Joachim Harvard på 19 år, der er på en af kampagneplakaterne.

Han er elektrikerlærling hos Kemp & Lauritzen og har takket ja til at være med i kampagnen, fordi han gerne vil sætte fokus på, hvor vigtige erhvervsuddannelserne er. Ikke kun for de unge, men også for samfundet og klimaet.

“Jeg har altid gerne villet have, at vi passede på miljøet til de fremtidige generationer, og jeg vil gerne have et job, som er spændende og hvor jeg kan gøre en forskel. Som elektriker bliver det konkret, når jeg kan skifte almindelige lys til LED-pærer, udskifte og renovere varmepumper eller arbejde med elmotoren i en elbil”, siger Joachim Harvard.

Kampagnen “Den grønne omstilling har brug for flere hænder” løber af stablen i uge 18 på 145 plakatstandere over hele København og på sociale medier. Læs mere her: https://jobtips.kk.dk/gr%C3%B8nfremtid.

Læs pressemeddelelsen her.