Regeringen har lempet forsamlingsforbuddet og åbnet for, at flere mennesker kan samles til arrangementer som bryllupper, fødselsdage og andre fejringer. For at forebygge smittespredning af COVID-19 ved sammenkomster, udgiver Sundhedsstyrelsen i dag et sæt gode råd og eksempler til, hvordan man kan tænke forebyggelse af smittespredning ind i planlægningen. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelse.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Når mange mennesker er samlet, øges risikoen for smittespredning med ny coronavirus. Det er derfor vigtigt, at man i sådanne situationer er opmærksom på at følge de helt generelle anbefalinger for forebyggelse af smittespredning.

”Selv om der stadig er ny coronavirus i Danmark, så skal hverdagen fortsætte, hvilket også indebærer fejring af livets vigtige begivenheder. Men ligesom vi har ændret lidt på, hvordan vi lever vores liv, anbefaler vi også, at vi ændrer lidt på, hvordan vi går til fest,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Det er små ting i planlægningen, der kan gøre det lettere for gæster at følge de generelle anbefalinger, så festen kan finde sted samtidig med, at man minimerer risikoen for at nogle bliver smittet.

”Det er vigtigt, at man bliver hjemme fra festen, hvis man er syg eller har symptomer på sygdom. Som vært bør du have fokus på rengøring og på, at dine gæster kan efterleve anbefalingerne for hygiejne og har mulighed for at holde afstand. Det handler meget om at bruge sin sunde fornuft og sætte nogle rammer for festen, så det er nemt at fortsætte med at gøre de ting, som vi er blevet gode til i vores hverdag,” fortsætter Søren Brostrøm.

Samling af gode råd.
For at gøre det lettere at omsætte de generelle anbefalinger til festplanlægningen, har Sundhedsstyrelsen samlet en række gode råd og eksempler på, hvordan man kan tilpasse anbefalingerne til fester og store arrangementer som bryllupper, fødselsdage og konfirmationer.

Nu, hvor vi går sommeren i møde, er det fx en god ide at holde festen udendørs, og man kan servere indpakkede eller portionsanrettede snacks i stedet for at have fælles skåle og serveringsfade. Ved spisningen kan man placere gæsterne, så der er mindst 1 meters afstand mellem dem, og man kan sikre, at der er adgang til håndvask eller håndsprit under hele festen.

Sundhedsstyrelsens gode råd og anbefalinger skal ses i sammenhæng med retningslinjer fra Erhvervsministeriet og Kulturministeriet for de relevante erhverv, samt gældende love og regler fx i forhold til antal af personer, der må forsamles.

Sundhedsstyrelsens gode råd: Private fejringer og arrangementer