Kulturpolitikerne i Københavns Kommune har hjælpepakke på vej, der skal få Københavns kultur- og fritidsliv bedst muligt igennem krisen. Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelse.
Corona-krisen har stort set fra den ene dag til den anden fjernet grundlaget for store dele af det københavnske kultur- og fritidsmiljø. Ingen koncerter. Ingen teaterforestillinger. Ingen kunstudstillinger. Ingen idrætsarrangementer eller træning. Det vil meget hurtigt sætte nogle voldsomme spor hos spillesteder, teatre, idrætsforeninger og alle andre kulturinstitutioner, som Kultur- og Fritidsudvalget støtter. Derfor er et enigt Kultur- og Fritidsudvalg i København nu klar med en stor hjælpepakke, der skal være med til at holde hånden under hele kultur og fritidsområdet, så der også vil være både kunst, kultur og idræt på den anden side af Corona-krisen.
”Et samlet kultur- og fritidsudvalg rækker ud til det hårdt ramte kultur- og fritidsliv med en hjælpepakke, fordi vi gerne vil være sikre på, at de også er der, når byen åbner igen. Jeg tror, at alle københavnere mærker på egen krop lige nu, hvor fattig en by København er uden kultur og idræt. Netop derfor er det så vigtigt, at vores teatre, spillesteder og andre kulturinstitutioner får hjælp, så de ikke drejer nøglen om og mister deres eksistensgrundlag. Der skal være et kultur- og fritidsliv på den anden side af corona-krisen,” udtaler kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å).
Hjælpepakken betyder, at Københavns Kommune nu vil fremrykke tilskud til kultur- og fritidsaktører for ca. 60 millioner kroner. Penge, der normalt ville komme løbende, men som udbetales nu for at skabe likviditet i et presset miljø. Samtidig gør kommunen klar til at fremrykke tilskud på ca. 120 mio. kr. for 2. halvår i 2020 til udbetaling i juni.
”Jeg er rigtig glad for, at vi i denne svære tid kan stå sammen på tværs på af politiske skel og række en hånd til det københavnske kultur og idrætsmiljø. Vi ved alle, at det er en ekstremt svær tid. Men vi håber på, at vi med de her initiativer kan være med til at tage lidt af presset, og give bare en smule sikkerhed for fremtiden”, siger Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for socialdemokratiet og medlem af Kultur- og Fritidsudvalget.
Kultur og Fritidsudvalget vil også med hjælpepakken give kultur- og fritidsaktører, forpagtere og andre lejere, der driver deres forretning i Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter og institutioner henstand på betaling af lejen eller forpagtningsafgiften frem til 15. juni 2020. Samtidig vil idrætssæsonen blive forlænget ind i sommermånederne, og kultur- og fritidsliv vil få vejledning om de nationale hjælpepakker. Derudover vil københavnerne blive opfordret til at støtte kultur og fritidslivet ved fortsat at købe billetter, betale kontingenter og købe kunst.
Fakta.
Kultur- og Fritidsudvalget er klar med en hjælpepakke til det københavnske kultur- og fritidsliv. Sagen optages på Kultur- og Fritidsudvalgets næste dagsorden.
Pakken består af flere elementer:
Fremrykning af tilskud til kultur- og fritidsaktører. Tilskud, som er på ca. 60 mio. kr., for resten af 1. halvår 2020 udbetales nu til alle tilskudsmodtagere.
Samtidig gør kommunen klar til at fremrykke tilskud på ca. 120 mio. kr. for 2. halvår i 2020 til udbetaling i juni.
Ingen tilskud reduceres under nedlukningen som følge af Corona-krisen, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses.
Kultur- og fritidsaktører, forpagtere og andre lejere, der driver deres forretning i Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter og institutioner får henstand på betaling af lejen eller forpagtningsafgiften frem til 15. juni 2020.
Vejledning om de nationale hjælpepakker til det københavnske kultur- og fritidsliv.
Forlængelse af idrætssæsonen ind i sommermånederne.
Opbakning til Kulturministeriets appel til radiostationerne om at prioritere at spille dansk.
Opfordring til københavnerne om at støtte kultur- og fritidslivet ved blandt andet fortsat at købe billetter, kunst og betale kontingent.
Opfordring til københavnerne om at hjælpe kulturen og små erhverv med husleje.
Undersøgelse af fremtidige tiltag, der kan øge aktiviteten i kultur- og fritidslivet, garantiordning i samarbejde med fonde samt målretning af midler mod aktiviteter, der har haft det ekstraordinært svært under krisen.