Allerede fra begyndelsen af det nye år vil københavnerne kunne købe madvarer i bakker lavet af genanvendt plast fra København. Ordningen skyldes et nyt, dansk partnerskab, som for første gang vil demonstrere et lukket kredsløb for fødevarebakker på dansk jord.

Hvert år sælges mange tusinde tons plastbakker og -bøtter til fødevarer på det danske marked. Forbrugere kender dem fra emballagen til alt fra hakket oksekød til vindruer. Hidtil har det ikke været teknologisk muligt at genanvende bakkerne til ny fødevareemballage grundet benhårde krav til genanvendelse af materialer, der skal i kontakt med fødevarer. I stedet er plasten endt som indhold i eksempelvis tæpper og tekstiler.

Kravene til fødevarekontakt har ikke ændret sig, men grundet teknologisk udvikling, er det nu muligt at genanvende bakkerne. Derfor går en række af branchens allerstørste og vigtigste aktører sammen om at realisere cirkulær økonomi for plastbakker og -bøtter. Initiativet hedder ‘Partnerskab for Cirkulære Fødevarebakker’, og bag det står blandt andre COOP, REMA 1000, Danish Crown, FÆRCH og Københavns Kommune. Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsen (EL) har store håb for det nye partnerskab: – Vi skal fremme cirkulær økonomi, og mit håb er, at dette projekt kan højne genanvendelsen af plast, så vi i fremtiden sparer miljøet for både udvinding og afbrænding. Københavnerne er flittige til at sortere, og jeg er sikker på, at de tager godt imod det nye initiativ. Forhåbentlig ser vi afgørende resultater, som kan bredes ud til resten af landet, så jeg er meget glad for, at Københavns Kommune er en del af det nye partnerskab, siger Ninna Hedeager Olsen.

Stort potentiale frem mod 2020.
I første omgang vil partnerne i løbet af et år demonstrere såkaldt bakke-til-bakke genanvendelse ved at indsamle og genanvende minimum 43 tons fødevarebakker fra København. Det svarer til ca. 5 millioner bakker. Bakkerne vaskes og oparbejdes til nye råmaterialer på Europas første og eneste anlæg til genanvendelse af fødevarebakker i Holland, der er ejet af den danske emballageproducent FÆRCH. Trods transporten er der stadig tale om et absolut positivt miljøregnskab, da transport af plast med lastbil kun udgør en lille miljøbelastning set i forhold til CO2-besparelserne ved genanvendelsen. Efter ankomsten til Holland laves råmaterialerne om til nye fødevareemballager, som bruges til emballering af fødevarer hos producenter som eksempelvis Danish Crown for igen at ende i REMA 1000 og COOPs supermarkeder i København. Dermed er kredsløbet lukket for plastbakkernes liv.

Med indsamling, sortering og genanvendelse af 43 ton fødevarebakker fra København frem mod sommeren 2020 tager partnerne i fællesskab et første, vigtigt skridt imod at mindske forbruget af nye plastråvarer samt CO2-udledningen forbundet med produktion og forbrug af fødevareemballager i plast. De 43 tons plast svarer til over 100 tons CO2 sparet i forsøgsperioden – eller det daglige privatforbrug af CO2 for omkring 3250 danskere.

Potentialet for at øge genanvendelsen af fødevareemballage i Danmark er dog meget større. Derfor rækker ambitionen for partnerskabet langt videre. Frem mod 2025 er målsætningen at etablere et system, der sikrer, at minimum 10.000 tons danske fødevarebakker hvert år recirkuleres og dermed sparer klimaet for udledningen af 25.000 tons CO2. For at nå målet, håber partnerskabet at udvide med nye partnere, efterhånden som teknologierne modnes.

– I samarbejde med dagligvarehandlen har vi omstillet vores produktion, så vi kan pakke kødet i bakker af genbrugsplast. Lige nu er udfordringen faktisk at skaffe nok genbrugsplast, så derfor er det helt centralt at få løftet kommunernes affaldssortering. Nu går Københavns Kommune forrest, så derfor er det helt naturligt for os at være en del af partnerskabet, siger Preben Sunke, der er COO i Danish Crown og har ansvaret for koncernens bæredygtighedsstrategi.

Genbrug af system fra sodavandsflasker.
De cirkulære bakker er lavet af plastmaterialet PET – samme materiale som sodavandsflasker er lavet af. I flere år har Dansk Retursystem sørget for, at over 90 % af de danske sodavandsflasker laves om til nye sodavandsflasker i et lukket kredsløb. Nu er det muligt også at lukke kredsløbet for PET fødevarebakker.

Derfor har COOP, REMA 1000 og Danish Crown for nyligt alle omlagt store dele af deres produktion og forbrug af fødevareemballage til PET. Faktisk anslår partnerne, at 80-85 % af alle bakker til fersk kød i Danmark er blevet omlagt til PET i løbet af 2019. Og for både REMA 1000 og COOP, giver det god mening at træde ind i samarbejdet om cirkulær økonomi for plastbakker: – Vi har alle et stort ansvar for, at alt for lidt af plastikemballagen fra husholdningerne bliver genanvendt. Danmark skal være verdenskendt for cirkulær plastikemballage – og partnerskabet i København er et væsentligt og konkret skridt i den retning, siger Anders Rene Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

– Det er afgørende at vi som samfund bliver bedre til at genanvende vores ressourcer og særligt plasten. Projektet her er en mulighed for at demonstrere, at det kan lade sig gøre at lukke kredsløbet og skabe cirkulære emballager, hvor brugte kødbakker kan blive til kødbakker igen og igen!, siger Signe Frese, CSR-chef i COOP.

Fakta.
Partnerskabet består af COOP, REMA 1000, FÆRCH, Danish Crown, ARC og IHP Systems.
Københavnerne skal fortsat blot sortere plast, som de plejer.

Læs: Baggrundsnotat om transport af affald til genanvendelse.