Det er to årtier siden en gruppe misbrugere dannede Hotellet på Vesterbro. Matraet er det sammen: Gode rammer skaber gode mennesker. Daglig leder af Hotellet, Jannie Petersen, er her, der og alle vegne. Hotellets ansatte er midt i frokosten og mange har en hurtig kommentar eller et spørgsmål, som Jannie Petersen lige skal høre eller eller tage stilling til.
”Jeg får energi af mennesker”, slår hun hurtigt fast. Og det er heldigt. For Jannie Petersen er selve personificeringen af Hotellet. Efter en kop kaffe og en hurtig smøg, er hun klar til at fortælle om, hvordan det hele begyndte for 20 år siden, da ideen om Hotellet opstod.
Jannie Petersen havde i mange år forinden været narkoman, prostitueret og hjemløs. Hun var blevet 44 år og havde brugt 24 år som heroinmisbruger. Men tiden var inde og det lykkedes hende at blive clean på et afrusningstilbud. Tilbuddet hed Projekt Menneske og det lå lige her på adressen. ”Jeg var vild med navnet. Afrusningen gik ud fra den tilgang, der hedder 8-8-8- Otte timers arbejde, otte timers fritid, otte timers hvile. Og det giver jo fin mening. Men hvor skal misbrugere, hjemløse og udsatte mennesker finde arbejde? Mange mennesker på gaden har tonsvis af erfaring, men kan ikke sætte sig ved en computer og skrive et CV”, fortæller hun.
Ideen om at skabe et hotel drevet af misbrugere og udsatte opstod, da restauranten i stueetagen lukkede og Projekt Menneske blev erstattet af et kommunalt misbrugstilbud. Jannie Petersen og en gruppe andre udsatte fik nøglerne til lokalerne. ”Det var en enorm tillidserklæring til. Tænk at vi fik lov til det. Københavns Kommune turde tage en chance med os og vi arbejdede helt græsrodsagtigt med at så stablet Hotellet på benene der for 20 år siden”, mindes Jannie Petersen.
Hun havde selv fået førtidspension, men arbejdere dag og nat for at få hjertebarnet til at lykkes.
Gode rammer skaber gode mennesker.
I dag, som for 20 år siden, fungerer Hotellet som et ganske almindeligt hotel. Der er 10 værelser i alt, hvor seks af dem er lejet ud til Hjemløseenheden. De fire andre værelser bliver lejet ud til turister. Derudover har Hotellet faciliteter til kurser, hvor der er er morgenmad, frokost og mellemmåltider til 400 kr. pr næse.
Til dagligt drives Hotellet både af fast personale og omkring 30 mennesker i arbejdstræning, der på den måde får kompetencer indenfor køkken, rengøring og vedligeholdelsesarbejde. Hotellet giver borgerne mulighed for at være en lige del af et arbejdsfællesskab, hvor formålet er at drive en forretning.
”Vi fokuserer på arbejdet og ikke på misbrug eller om folk drikker for meget. Vi træner forudsigelighed og at overholde aftaler med en arbejdsplads. Mange har et helt liv været vant til ikke at passe ind i skolen, i plejefamilien, i andre fællesskaber. Hos os er der plads til alle og vi taler pænt til hinanden. Jeg tror på, at gode rammer skaber gode mennesker”.
Udviklingen har ikke stået stille. Efter fem år blev der ansat en socialrådgiver. Borgergruppen har ændret sig i årenes løb. Tidligere var der mange heroinmisbrugere, mens det i dag er alkohol, hash og coke, der fylder. Hotellet ændrer sig i takt med udviklingen og fx er åbningstiderne ændret i årenes løb, så det passer med borgernes liv udenfor arbejdspladsen. Men alle gæster for alligevel deres nøgler til værelset og en lækker og økologisk morgenmad efter endt overnatning.
”Hotellet har i de sidste 20 år rykket ved fordomme om udsatte og misbrugere. Vi viser hver dag, at alle kan noget, når rammerne er til det og vi viser tillid til vores ansatte. Mange af dem har haft meget skamfulde liv og de er ikke stolte af, hvad de har lavet. Men hos os er alle vigtige og rigtige mennesker”, slår Jannie Petersen fast.
20 more years.
Jannie Petersen ved godt, hvad hun ønsker, skal ske for Hotellet de næste 20 år. ”De ansatte skal have løn! De udfører et rigtigt stykke arbejde, og de skal de altså have løn for. Vi får borgerne fra Jobcentret, da de er i forskellige beskæftigelsesforløb, der skal bringe dem tættere på arbejdsmarkedet. Jobcenteret er glade for vores rapporter, for de kan bruges i det videre forløb med at søge fx flexjob eller førtidspension. Og det er jeg stolt af. Men ideelt set burde mine ansatte – dem alle sammen – få løn”.
Drømmen er også at skabe andre hoteller, hvor der er plads til at ansætte udsatte og misbrugere. I dag har Hotellet et søsterhotel i Bergen, men der er plads til Hoteller i mange andre byer, mener Jannie Petersen. ”Alle har brug for at der er brug for dem. Og vi ser folk blomstre og nogle kommer videre til almindelig beskæftigelse. Der er især dem med børn, en 10. klasse, en tryg barndom, der virkelig kan rykke sig. Men derfor har vi også plads til andre, der ikke har været heldige i livet”, afslutter Jannie Petersen.