For femte år i træk sætter Københavns Kommune i en hel uge fokus på demens og opfordrer københavnerne til at være opmærksom på de 10 tegn på sygdommen. Corona er atter højt på dagsordnen, men vi skal ikke glemme de andre alvorlige sygdomme, som fylder i samfundet. Det oplyses i en pressemeddelelse.
Pressefoto: Københavns Kommune

Derfor sætter Københavns Kommune for femte år i træk fokus på demens en hel uge i september. Det sker med kampagnen ”Taber du tit tråden?” og budskabet ”Alle kan få demens. Reager tidligt. Det gør en forskel.” I uge 38 – fra den 14. til den 20. september – vil københavnere møde kampagnen på sociale medier og forskellige steder i byrummet.

På bl.a. apoteker, biblioteker og hos de praktiserende læger kan man tage et postkort og læse om de 10 typiske tegn på demens. For selvom demens er en dødelig sygdom, er der meget man kan gøre, hvis man sætter ind tidligt i forløbet. Derfor er der igen i år fokus på de tegn, man skal være opmærksom på. De typiske tegn på demens er bl.a. glemsomhed, besvær med at udføre velkendte opgaver samt forandringer i humør og adfærd.

– Alle der har prøvet at miste nogen til demens ved, hvor hårdt det er. Demens er en frygtelig sygdom, og det er vigtigt at vi sætter mere fokus på den – også selvom corona fylder det meste for tiden. Jo før du får en diagnose, jo bedre kan vi hjælpe dig. Derfor opfordrer vi igen i år københavnerne til at være opmærksomme på tegnene på demens, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Ny strategi på vej
I år bliver demensugen bl.a. markeret med en hel ny demensstrategi for Københavns Kommune, som forventes vedtaget på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde torsdag den 17. september. Strategien vil bl.a. fokusere på den tidlige indsats.

– Demens er en svær sygdom at tackle både for dem, der bliver ramt og for de pårørende. Derfor er det vigtigt, at vi tager sygdommen alvorligt fra det øjeblik, de første tegn melder sig. Med den nye strategi sætter vi netop fokus på den tidlige indsats, så vi kan blive bedre til at forsinke sygdommens udvikling, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling.

Demensugen plejer også at byde på forskellige arrangementer og initiativer, bl.a. Åbent Hus hos Center for Demens på Nørrebro, men alle arrangementer er i år blevet aflyst på grund af situationen med corona.