De lavere temperaturer får rotter til at søge mod danskernes hjem, og sidste års milde vinter og det lune forår gør, at bestanden er ekstra høj, lyder det fra skadedyrsekspert. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Rentokil.

Foto: Anne Beth Witte, Byportalerne.dk

Rotterne begynder i disse uger at blive desperate efter varme, vand, mad og steder at skjule sig, efter at efteråret for alvor har sat ind. Derfor søger de nu inden døre, siger Claus Schultz, der er formand for brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil.

”Det er lige nu, man skal være særlig opmærksom, hvis man ikke vil risikere at få besøg af rotter. Nu er selv majsmarkerne høstet, og det bliver sværere og sværere for rotterne at finde føde og at gemme sig i naturen, som vinteren skrider frem. Det gør dem utrygge og får dem til at søge mod bygninger, i første omgang særligt i nærheden af marker, moser og natur, hvor de normalt befinder sig,” siger Claus Schultz fra Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Bestanden af rotter er høj i år på grund af den seneste milde vinter og det lune forår, der samlet set har givet perfekte forhold for at rotter har kunnet overleve og formere sig i stor stil. ”Vi har allerede rigtigt travlt med at bekæmpe rotter, både hos private og i virksomheder, og antallet af anmeldelser vil formentlig kun stige i de kommende måneder, hvor det bliver køligere, og rotterne i stigende grad bliver desperate,” siger Claus Schultz.

Fjern rottegodbidderne fra haven
Det er en god idé at tage sine forholdsregler og gøre hus og hjem klar til kulden, hvis man vil undgå et uønsket visit.

”Det er en rigtig ubehagelig oplevelse at have haft rotter i sit hjem. Folk er ofte meget rystede, og det er forståeligt nok. Rotter er store, ulækre og kan være bærere af sygdomme, som de spreder ved at dryppe urin alle vegne,” siger Claus Schultz fra Rentokil Skadedyrsbekæmpelse.

Han råder folk til at rydde op i haven og fjerne al nedfaldsfrugt, da det er lokkemad for de lodne væsner. Samtidig er det også en god idé at tætne revner, sprækker og huller i huset, da rotter kan trænge ind gennem et hul på størrelse med en to-krone.

Sådan undgår du rotteangreb
Hvis du bor i hus:
Kig på huset udefra med en rottes øjne. Hvor ville den forsøge at komme ind?
Gå rundt om huset med en tommestok og kig efter huller. Et hul på størrelse med en 2-krone – eller en tommestoks bredde – er nok, til at en rotte kan mase sig igennem.
Tjek om udluftningsriste sidder løst. Det er også oplagte indgange for rotter.
Fjern nedfaldsfrugt fra haven, og hvis du har et skur, som du opbevarer frugt og grønt eller foder i, så brug spande med låg frem for flamingokasser, som en rotte hurtigt kan gnave sig igennem.
Har du oplagret en brændestabel, kan det tiltrække rotter og mus.
Hvis du har et foderhus til fuglene i haven, så sørg for afstand til træer og buske.
Har du mistanke om rottebesøg, så kontakt din kommune. Det er gratis.

Hvis du bor lejlighed:
Vær opmærksom, hvis du fx bygger badeværelse om. En åben kloak kan give rotter let adgang.
Sørg for, at der ikke ligger madrester under køkkenvasken.
Jo højere oppe du bor, des mindre er risikoen. Men en rotte kan godt kravle mange etager op ad faldstammen.
Hold låget på toilettet lukket.
Har du mistanke om rottebesøg, så kontakt din kommune. Det er gratis.