Breaking the Silence: Malerier af forfulgte yazidikvinder i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus
Fredag den 28. januar åbner en udstilling i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus. Det er med malerier udført af kvinder fra det forfulgte irakiske mindretal yazidierne.

En kvinde er hængt op og bundet af et reb. En anden kvinde søger at komme fri af kæder fra en sky på himlen. Endnu en kvinde med en bestemt mine siger STOP!

Det er blot nogle af de hjerteskærende motiver i udstillingen af billeder, som er tegnet og malet af yazidikvinder fra Irak. Ved at male og tegne får kvinderne sat begreber på de uhyrlige overgreb, de har oplevet, mens de var fanget som sexslaver af Islamisk Stat.

Kvinderne modtager traumebehandling gennem den danske nødhjælps- og udviklingsorganisation Mission Øst, hvor kvinder blandt andet bruger maleri til at bearbejde deres traumer.

Udstiller afmagt, angst og smerte
Eksperter i kunst og traumebehandling udtaler om yazidikvindernes malerier:

– Malerierne udtrykker vold og mangel på kontrol over egen krop. Jeg ser afmagt. Kvinderne er afkræftede, udmattede, magtesløse. Præcis som jeg oplever det hos mine klienter, udtaler Naderah Parwani, der er psykolog med egen praksis og ekspert i traumebehandling af flygtninge med PTSD.

Kis Henriksen er kunstterapeut og forfatter til en række bøger om bl.a. terapi for overlevende efter borgerkrigen i Bosnien-Hercegovina i 1990’erne. Hun siger om yazidikvindernes malerier:

– Der er noget, som kvinderne hverken vil huske eller høre om, og slet ikke tale om, fordi det er for svært og forbundet med genoplevelse af et traume og derfor vækker stor angst og smerte.

Hun tilføjer:
– Når de kunstneriske medier anvendes som det sprog, der kan erstatte talen, da folder oplevelserne sig ud, og den enkelte bliver både set og hørt.

”Kunsten at male sig ud af et hjørne”
Karsten Auerbach er selv billedkunstner og har netop afsluttet et etårigt forløb på Psykiatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital om ”Kunsten at male sig ud af et hjørne”. Han siger efter at have set malerierne:

– Det er stærkt at opleve kvinder som midt i ulighed og social kontrol har fundet et sted i sig selv, hvor de har meldt sig ud af det patriarkalske for at kunne holde ud at leve som de kvinder, de er. Jeg ser også i malerierne, at de er kommet frem til en værdighed, der gør, at de ikke lader sig trække ned.

Udstillingen kan ses i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus fra fredag den 28. januar til den 20. februar (uge 7).

Pressefoto