Over 40 grønne københavnerbænke er forsvundet fra hovedstadens gader og parker i årets første fem måneder.

De grønne københavnerbænke med det karakteristisk bøjede støbejernsstel er eftertragtede, når trætte fødder trænger til et hvil, eller isen skal nydes i sommervejret. Men desværre skal man nu flere steder spejde lidt længere efter det ikoniske bymøbel. Tyve har nemlig siden årsskiftet stjålet over 40 af de grønne bænke fra kommunens arealer. Hos Teknik- og Miljøforvaltningen, som har ansvaret for de kommunale bænke, er tyverierne et stort problem, da det både koster mange skattekroner og stjæler tid fra andre opgaver.

”Vi har tidligere haft problemer med bænke, der stjæles. Men den seneste tid er det taget meget kraftigt til. I april og maj blev der stjålet mellem fem og ti bænke hver eneste uge, så det er et rigtigt stort problem. Det koster mange skattekroner at købe nye bænke ind, og samtidig tager det tid og ressourcer fra de opgaver, vi ellers skal løse ude i byen, når de nye bænke skal monteres. Derudover kan de manglende bænke være et stort problem for ældre eller bevægelseshandicappede københavnere, som måske er afhængige af at kunne få et lille hvil på deres vej”, siger Jakob Hjuler Tamsmark, enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Forvaltningen oplevede første gang problemer med tyverier af københavnerbænke i 2017, men efter en koordineret indsats med politiet og stor pressemæssig bevågenhed om sagen hørte tyverierne stort set op. Efterfølgende begyndte forvaltningen at sikre bænkene endnu bedre, så de nu både boltes og svejses fast, ligesom de også tyverisikres på forskellige andre måder. De fleste vil formentlig mene, at det burde være nok til, at bænkene kan blive stående på deres tiltænkte pladser, men desværre er bænketyverierne igen accelereret i 2019.

”Det er klart, at vi har kigget på, om bænkene var sikret godt nok, efter vi oplevede problemet i 2017. Og det har givet anledning til flere nye tiltag, som skal gøre det sværere at stjæle bænkene og lettere at genkende dem som tyvekoster, når de først er blevet stjålet. Men desværre kan vi se, at tyvene så bare tager mere ekstreme midler i brug. Blandt andet har man forsøgt at stjæle vores bænke i Amager Strandpark med en stjålet gravemaskine. Det er praktisk talt umuligt at sikre sig ud af,” udtaler Jakob Hjuler Tamsmark.

I 2017 dukkede mange af de stjålne bænke op på forskellige brugtmarkeder på internettet, og det samme mønster gør sig gældende denne gang.

Det er tydeligt, at bænkene stjæles for at blive solgt videre. Vi kan se, at der er mange annoncer for brugte københavnerbænke på diverse internetsider. Så jeg vil opfordre til, at man sætter sig godt ind i sagerne, inden man køber en brugt københavnerbænk, da den meget vel kan stamme fra et af tyverierne her i København. Bærer bænkens overflader fx præg af kraftigt slitage, er der en god sandsynlighed for, at den kan være stjålet,” siger Jakob Hjuler Tamsmark, der samtidig opfordrer folk til at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt.

Teknik- og Miljøforvaltning har anmeldt bænketyverierne til Københavns Politi, som i øjeblikket efterforsker sagerne. Hvis du har set noget mistænkeligt eller har kendskab til sagerne, kan du kontakte Teknik- og Miljøforvaltningen eller Københavns Politi på telefon 114.

Læs mere her.